Θεσσαλονίκη, 26/ 08/ 2013

Αρ. Πρ. : 044


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, στο Παρανέστι Δράμας.”

Στο Παρανέστι, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013, η 9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε. και του Δήμου Παρανεστίου.

Το θέμα της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας ήταν «Ελάτε απόψ’ εφτάμε παρακάθ’. Όπως χθες… σήμερα».

Στη Συνάντηση συμμετείχαν περίπου 300 νέοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στον οικισμό της ΔΕΗ, λίγα χιλιόμετρα από το Παρανέστι, σε έναν πολύ  όμορφο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο για τέτοιες εκδηλώσεις. Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεολαίοι άρχισαν να φτάνουν στο Παρανέστι, όπου τους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή της νεολαίας με δροσιστική γρανίτα και τους τακτοποίησε στα σπιτάκια του οικισμού.

Με την ολοκλήρωση των αφίξεων το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2013, έγινε η έναρξη της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., σε χώρο του οικισμού της ΔΕΗ, με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας  Γεώργιου Παρχαρίδη, του Δημάρχου Παρανεστίου Νικόλαου Καγιάογλου, της Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε. Χρύσας Μαυρίδου και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Γρηγόρη Κεσαπίδη.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Παρχαρίδης σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της, οι οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμός, δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στη νεολαία, η οποία κατάφερε παρ’ όλη την οικονομική κρίση να πραγματοποιήσει για άλλη μια χρονιά την συνάντηση των νέων. Τέλος,  έκλεισε λέγοντας πως στη συνδιάσκεψη αυτή βλέπουμε τους νέους πως σκέφτονται, τι προτείνουν, τι αποφασίζουν, και μένουμε άναυδοι παρατηρώντας το επίπεδο των συνέδρων.

Ο Δήμαρχος του Παρανεστίου Νικόλαος Καγιάογλου καλωσόρισε τους νέους και εξέφρασε τη χαρά του για τη διοργάνωση της Συνάντησης στον όμορφο τόπο τους.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου στο χαιρετισμό της τόνισε ότι η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας, αναδεικνύει τη δυναμική του θεσμού και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την απόφαση της  Παμποντιακής να εμπιστευθεί τους νέους της και να τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να βάλλουν το δικό τους λιθαράκι στον κόσμο μας. Γιατί τελικά, είπε με έμφαση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, αν σε κάτι μπορούμε να ελπίζουμε αυτοί είναι οι νέοι μας που εξ ορισμού αντιπροσωπεύουν το καινούριο. Και όταν το καινούριο εμπνέεται από την παράδοση, τότε οι αρχές των προγόνων μας έρχονται στο προσκήνιο, η ανθρωπιά  δείχνει το μεγαλείο της και  μεγαλώνουν οι πιθανότητες να χαράξουν οι νέοι δρόμο φωτεινό και να ανατείλει μέλλον καλύτερο. Έκλεισε ευχαριστώντας θερμά όσους στήριξαν υλικά και ηθικά την προσπάθεια της Ομοσπονδίας για τους νέους και φυσικά τους συντελεστές της Συνάντησης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γρηγόρης Κεσαπίδης επισήμανε πως κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νεολαίοι συμμετέχουν ουσιαστικά στις συναντήσεις νεολαίας, γεγονός που δικαιώνει όλα τα μέλη των συμβουλίων νεολαίας της ομοσπονδίας. Ευχαρίστησε  όλους τους φορείς που στήριξαν τη Συνάντηση αλλά και όλους αυτούς που εργάστηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση της.

Τη Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας  Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Κεσαπίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παρανεστίου, Πρόεδροι Ποντιακών Συλλόγων και κάτοικοι του Παρανεστίου.

Με το πέρας των χαιρετισμών οι νεολαίοι κάλεσαν στο βήμα για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη για  να κηρύξει την έναρξη της Συνάντησης, επιφυλάσσοντας του μια όμορφη έκπληξη. Αρχικά τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη του στους νέους και την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατόπιν του έδωσαν ένα  κάδρο με φωτογραφίες από την πορεία του και τις πιο σημαντικές στιγμές του  στο τιμόνι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας επί εννέα ολόκληρα χρόνια. Ο Πρόεδρος φανερά συγκινημένος από την τιμή και το δώρο των νέων, τους ευχαρίστησε για την έκπληξη που του επιφύλαξαν, σημειώνοντας ότι το δώρο τους είναι από τα ομορφότερα και συγκινητικότερα που του έχουν κάνει. Αμέσως μετά κήρυξε την έναρξη της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας ενώ ταυτόχρονα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό.

Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο στους φιλοξενούμενους νέους και τους επισήμους και φυσικά με ποντιακό γλέντι, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς της Συνάντησης, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού.

Το πρωί του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2013, αφού οι νεολαίοι πήραν το πρωινό τους, μεταφέρθηκαν στο Παρανέστι και συγκεκριμένα στο Σχολείο, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνάντησης με ομιλητές τους μουσικούς, Φίλιππο Κεσαπίδη και Σεραφείμ Μαρμαρίδη, οι οποίοι μίλησαν για τον «Ρόλο του Παρακάθ’  στην Ποντιακή Κοινωνία» και «Το Παρακάθ’ στο χθες και στο σήμερα». «Το παρακάθ δεν είναι φολκλόρ είναι η επιστροφή της ταβέρνας από το club είναι μια πιο συμμετοχική και Δημοκρατική μορφή διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Επομένως το παρακάθ έχει να κάνει με την ψύχη μας με τον πολιτισμό μας με αυτό που αγαπάμε, και δεν είναι υπόθεση μόνο των επαγγελματιών καλλιτεχνών αλλά είναι υπόθεση όλων μας και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», επισήμανε ο Φίλλιπος Κεσαπίδης, ενώ ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης τόνισε πως «Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια της παράδοσης δίχως την ουσιαστική επαφή με το ύφος και το ήθος των προηγούμενων γενεών, και η επαφή αυτή αποκτάτε μέσα από μουσικοποιητικές επιτελέσεις που έχουν ως βάση τους την συμμετοχικότητα». Οι νεολαίοι με το τέλος των εισηγήσεων, διατύπωσαν ερωτήσεις πάνω στο θέμα, εξέφρασαν τις απόψεις τους και έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι νέοι είχαν την δυνατότητα να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια στην ποντιακή διάλεκτο, όπως παιχνίδι μνήμης «memory» με τα ζώα στα ποντιακά καθώς και  «μονόπολη» με εντολές στα ποντιακά, στο χώρο δίπλα στο εστιατόριο του οικισμού, που διαμορφώθηκε κατάλληλα σε γωνιές παιχνιδιού. Επίσης έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι «κρεμάλα» με λέξεις στα ποντιακά, ενώ στον ίδιο χώρο στήθηκε ένα φυτολόγιο με τις ονομασίες των φυτών στην ποντιακή διάλεκτο και όλα αυτά σε μια έμπρακτη προσπάθεια η νεολαία να ασχοληθεί  στον ελεύθερο της χρόνο με την ποντιακή μας λαλιά, την οποία καλείται να διασώσει.

Παράλληλα με τα παιχνίδια, οι νεολαίοι δοκιμάστηκαν στο ζύμωμα και στο άνοιγμα φύλλων ποντιακής πίτας, όπου αναδείχθηκαν ταλέντα της ποντιακής κουζίνας και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Τέλος οι νέοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Παρανεστίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου.

Το απόγευμα του Σαββάτου συνεχίστηκαν, στο Σχολείο του Παρανεστίου, οι εργασίες της Συνάντησης με ομιλητές τους, Ιωάννη Χαραλαμπίδη (Μώμο), Λευτέρη Κοκκινίδη (Κοκκινά) και Ελένη Βασιλειάδου, οι οποίοι περιέγραψαν στην ποντιακή διάλεκτο τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από το παρακάθ’, όπως το έζησαν.

Ακολούθησε στην πλατεία του Παρανεστίου η Ποντιακή Επιθεώρηση «Τσαϊζουμ’ ’κι φογούντανε, χατεύουμ’ ατς ’κι φεύ’νε» του Σάββα Σαλπιγγίδη, από το θίασο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρει το θέατρο στη διάσωση της ποντιακής μας λαλιάς, μια και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να έρθουν οι νέοι σε επαφή με τη διάλεκτο.

Αφού γέλασαν με την ψυχή τους οι νεολαίοι, αλλά και όσοι παρακολούθησαν την παράσταση, η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη νεολαία, κρατώντας το κέφι αμείωτο ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μαζί τους τραγούδησαν και οι ομιλητές, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Λευτέρης Κοκκινίδης, και  Ελένη Βασιλειάδου.

Το πρωί της τρίτης μέρας της Συνάντησης, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στο Σχολείο του Παρανεστίου, με εισηγητή τον μαθηματικό, καθηγητή Πανεπιστημίου Τιφλίδας, Κώστα Αβραμίδη, συζητήθηκε το θέμα “Συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων. Η αδικία δεν αντέχεται.”, αναδεικνύοντας την ευαισθησία των νέων μας στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. «Έλληνες που κατέληξαν μετά από αιώνες κατατρεγμών, γενοκτονιών και εθνικών εκκαθαρίσεων στην ιστορική τους πατρίδα έχουν βρεθεί εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης σε θέση να χάσουν και τις τελευταίες δεκάρες που τους παρείχε το κράτος», επισήμανε ο Κώστας Αβραμίδης που έδωσε τροφή για σκέψη σε όλους τους παρευρισκόμενους, νεολαίους και μη.

Οι νεολαίοι αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

-Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

-Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 48 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.

-Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.

-Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.

-Στηρίζουμε τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.

-Απαιτούμε την τροποποίηση του νόμου 4093/2012 περί σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων νεοπροσφύγων έτσι ώστε να συνεχιστεί η απόδοση των συντάξεων.

-Διεκδικούμε την προστασία της περιουσίας των νεοπροσφύγων στον τόπο προέλευσής τους.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Γρηγόρης Κεσαπίδης

Η Γενική Γραμματέας Αφροδίτη Ζαμανίδου