Θεσσαλονίκη, 21/ 03/ 2022

Αρ.Πρ.: 6631


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος χαιρετίζει με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών για την διοργάνωση οκτώ μαθημάτων ιστορίας και πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού που άρχισαν στις 12-3-2014 στην Θεσσαλονίκη. υπό τον επιστημονικό συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας κ. Στάθη Πελαγίδη.

Η γνώση της ιστορίας αποτελεί οδηγό για την ορθή αντιμετώπιση στο μέλλον, γεγονότων παρόμοιων του παρελθόντος και ταυτόχρονα η ιστορία και ο πολιτισμός ενός λαού αποτελούν τις ζωογόνες ρίζες που διατηρούν την ύπαρξή του.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το μάθημα στις 2-4-2014 που αναφέρεται στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ένα θέμα που πάντα πρέπει να βρίσκεται στην επικαιρότητα των συλλογικών ποντιακών οργάνων, καθώς και στην «ατζέντα»της κεντρικής πολιτικής εξουσίας προς διευθέτηση .

Στη φετινή εκδήλωση μνήμης στις 19 Μαΐου η διοίκηση της Π.Ο.Ε. αποφάσισε, πέραν των άλλων, να τιμήσει την μνήμη των ιερομαρτύρων και εθνομαρτύρων νεκρών προγόνων μας με πράξεις ευποιίας όπως την οργάνωση αιμοδοσίας και την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους αναξιοπαθείς αδελφούς μας, σύμφωνα με την προτροπή του Θουκιδίδη : «ανδρών αγαθών έργω γενομένων έργω και δηλούσθαι τας τιμάς….» με την αθρόα συμμετοχή όχι μόνο των Ποντίων, αλλά και όλων των συμπατριωτών μας, γιατί η γενοκτονία αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό, όπως όλα τα μεγάλα εθνικά γεγονότα.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Ο  Γενικός Γραμματέας, Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, Δικηγόρος