Θεσσαλονίκη,3/ 5/ 2022

Αρ.Πρ.: 10712


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συλλυπητήριο μήνυμα Π.Ο.Ε. για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.”

Εκδημία Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου

«Ντο είδες και ντ’ εζέλεψες, ντο είδες κι επλανέθες;

Γιάμ’ είδες ουρανόν ’ς σην γην, γιάμ’ είδες φως ’ς σον Άδην;»

 

Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την εκδημία ενός σημαντικού Αρχιερέα, ενός φλογερού πατριώτη, του μοναδικού δεσπότη Ποντιακής καταγωγής. Κοιμήθηκε ο Δράμας Παύλος και θλίψη ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μας.

Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ποιμένας, ένας ιεράρχης με φόβω Θεού, ένας άοκνος υπηρέτης και στοχαστής των Ελλήνων του Πόντου και των Γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, κατά κόσμο Αλέξανδρος Αποστολίδης, γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας, το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1988, κατέστη Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος το 1995 και Διδάκτωρ της Θεολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1988 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βέροιας κυρό Παύλο. Διετέλεσε Εφημέριος στη Βέροια, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομώνυμου Ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε ομιλίες, διαλέξεις και έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη και χειροτονήθηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Εγκαινίασε τον νέο ιερό ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα, το 2016.

Μακαριστέ Μητροπολίτα κυρέ Παύλε, Χριστός Ανέστη!

Αιωνία σου η μνήμη στο επουράνιο θυσιαστήριο!

Πρέσβευε υπέρ υμών και υπέρ της δικαίωσης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού!

Αμήν.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα ψαλεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 5.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.