Θεσσαλονίκη, 08/ 11/ 2020

Αρ.Πρ.: 10046


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το θάνατο του Δαμιανού Βασιλειάδη.”

Εντελώς απρόσμενα έφυγε από κοντά μας, λίγες μόνο μέρες μετά την ονομαστική του εορτή, ο συμπατριώτης μας Δαμιανός Βασιλειάδης. Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου στην Γερμανία, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είναι μερικές από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε πιστά με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο Δαμιανός Βασιλειάδης ξεκίνησε για το μακρύ, χωρίς επιστροφή ταξίδι, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη συγγραφικού έργου και πληθώρα δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και ιστοτόπους. Εμπνεόμενος από την περιπέτεια του πατέρα του, ο οποίος ήταν πέντε φορές πρόσφυγας, και τις σημειώσεις που του είχε αφήσει, έκανε ταξίδια στον Πόντο και το Καρς και στη μνήμη του είχε εκδόσει την βιογραφία του με τον τίτλο «Ο Λάμπον α σο Καρς ή Η Οδύσσεια ενός Ποντίου από τον Καύκασο».

Μέχρι το τέλος της ζωής του, συνέχισε να αγωνίζεται ακατάπαυστα για την προβολή και τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των χριστιανικών εθνοτήτων της Μικράς Ασίας που υπέστησαν την γενοκτόνα μανία των οθωμανών και νεοτούρκων κατά τα έτη 1914-1923.

Η κηδεία του Δαμιανού Βασιλειάδη θα γίνει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, σε κλειστό κύκλο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ όπως υπόσχεται η κόρη του Μάρθα, «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και θα μπορούμε να βρεθούμε και πάλι ελεύθερα θα κάνω μια συνάντηση μνήμης για τον πατέρα μου με συνοδεία ποντιακής λύρας, όπως μου είχε πει και ο ίδιος».

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου