Θεσσαλονίκη, 31/ 10/ 2021
Αρ.Πρ.: 10430

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συνάντηση αντιπροσώπων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του σωματείου Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π. με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.”

Αντιπροσωπείες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του σωματείου Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π. πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στο γραφείο του, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα, που απασχολούν τους νεοπρόσφυγες συμπατριώτες μας, όπως είναι τα δάνεια, η εθνική σύνταξη και το επίδομα του Ο.Γ.Α.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία υλοποιήθηκε μετά από μακρά περίοδο αναμονής, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα. Από την πλευρά μας κατατέθηκε η αγωνία για τους συμπατριώτες μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Ζητήθηκε -πέραν της αύξησης των δόσεων του δανείου- και κούρεμα αυτού, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι άνθρωποί μας στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, καθότι η οικονομική τους κατάσταση είναι στα όρια της επιβίωσης. Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δύο φορέων, πως εντός λίγων μηνών θα διευθετηθεί πλήρως το θέμα του χρέους των συμπατριωτών μας. Συγκεκριμένα, δήλωσε την πρόθεσή του να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες στη δικαιοδοσία του Δημοσίου, ώστε πλέον οι οφειλέτες συμπατριώτες μας να μην συναλλάσσονται με τις Τράπεζες, αλλά με την Πολιτεία. Κρίνουμε ότι πρόκειται για μία ευνοϊκή εξέλιξη, που θα διαφυλάξει την κυριότητα της πρώτης κατοικίας.

Τέλος, όσον αφορά το κούρεμα της εθνικής σύνταξης και το επίδομα του Ο.Γ.Α, παρέπεμψε στον Υπουργό Εργασίας, αφού και τα δύο θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων αυτού του Υπουργείου. Δρομολογήθηκε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας.

Συμφωνήθηκε να κρατηθεί συχνή επαφή, ενώ οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας και του σωματείου Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π. τέθηκαν στη διάθεση του Υπουργού για κάθε αναγκαία περαιτέρω διευκρίνηση επί των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου