Θεσσαλονίκη, 25/ 04/ 2016

Αρ.Πρ.: 7411


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 22α Απριλίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ (Αρτσάχ), ξεκίνησε με επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό κ.Karen Mirzoyan και συζητήθηκαν ζητήματα διεθνών σχέσεων και συνεργασιών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κύριος Mirzoyan τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, όντας σε μία κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ιδιαίτερα δε μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του Απριλίου, ενώ παράλληλα οφείλει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της πολιτισμικά εκπαιδευτικά, πολιτικά και οικονομικά, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με το σύνολο του ενεργού της ανθρωπίνου δυναμικού σε επιφυλακή, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές και το ενδεχόμενο της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Π.Ο.Ε. και ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. με το Αρτσάχ και ιδιαίτερα με την ελληνική κοινότητα του.

Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στο Shushi, έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού και Νεολαίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αποστολής με την Υπουργό Narin Aghabalyan, τον πρόεδρο του τμήματος εθνικών μειονοτήτων και θρησκευτικών υποθέσεων καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της παρουσίας των μελών της ελληνικής κοινότητας η επικοινωνία έγινε στην ποντιακή με μετάφραση από και προς την Αρμενική. Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων ποντίων και Αρμενίων. Η υπουργός τόνισε πως δυστυχώς, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, το υπουργείο δεν μπορεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο του, καθώς επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα. Ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων από τις εκκενωθείσες, λόγω των Αζερικών επιθέσεων, περιοχές και παρέδωσε στην αντιπροσωπεία φωτογραφικό υλικό των φρικαλεοτήτων, όπως τις απαθανάτισε ο φακός Γάλλου φωτογράφου. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να επισκεφτεί τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων προκειμένου να καταγράψει το πως βίωσαν τις επιθέσεις και τις ανάγκες τους.  Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης  απηύθυνε πρόσκληση προς την κα. Aghabalyan ώστε αντιπρόσωποι της νεολαίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να λάβουν μέρος στις εργασίες τις προσεχούς συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Κατόπιν τούτου η αντιπροσωπεία αφού μετέβη στα σπίτια όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και συνομίλησε μαζί τους, αναχώρησε για το  Ερεβάν, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση υποδοχής των συνέδρων του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που δόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αρμενίας.