Θεσσαλονίκη, 19/ 5/ 2023

Αρ.Πρ.:11618


Προς: Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

ΨΗΦΙΣΜΑ

104η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο. Ημέρα τιμής, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα, αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Ως απώτερος σκοπός του αγώνα μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 έτη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών.  Η συνομολόγηση τους σήμανε το τέλος της παρουσίας του Ελληνισμού στα χώματα της Ανατολής. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της γενοκτονικής πολιτικής που ακολούθησαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί, εξαναγκάστηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι συνέχισαν να ακμάζουν μέσα σε ένα καθεστώς καταπίεσης και εκφοβισμού για λίγες ακόμα δεκαετίες, έως ότου νέα πογκρόμ εκδίωξαν και αυτούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους αλλά και τους άλλους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία όπως οι Εβραίοι, θα έπρεπε να πρωτοστατούν στον παγκόσμιο αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταδίκης των γενοκτονιών. Ευελπιστούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει τους στόχους των Ποντίων ακτιβιστών ανά τον κόσμο, ώστε να επιτύχουμε την ιστορική δικαίωση των προγόνων μας.

Επειδή η πολιτική του τουρκικού κράτους χρησιμοποιεί ρητορική μίσους, επιμένει στην άρνηση των γενοκτονιών, διώκει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της, εντείνει τις ιμπεριαλιστικές της προκλήσεις σε βάρος όλων των γειτονικών της χωρών,

Επειδή εμείς γνωρίζουμε «τι εστί» γενοκτονία και δεν θέλουμε να ξαναζήσει η Ανθρωπότητα το ίδιο δράμα,

Επειδή ο αγώνας μας, εδώ και χρόνια ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι διαρκής και δεν θα ανακοπεί μέχρι και την οριστική δικαίωση,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Να υιοθετήσει το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων με δεσμευτικό χαρακτήρα προς όλα τα κράτη μέλη της, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε ψηφίσματα από τις αντίστοιχες βουλές τους.
  • Να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αρθούν άμεσα όλες οι αποφάσεις για απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και τον χαρακτηρισμό “persona non grata” για όσους επισκέπτονται τον Πόντο ως πατρογονική τους εστία.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση των μνημείων του Ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία καθώς και την αποκατάσταση της χρήσης όσων καταπατώνται, όπως η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και η Παναγία Σουμελά.
  • Να προβεί σε κυρώσεις προς την Τουρκία όταν διώκει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της οι οποίοι μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
  • Να θέσει ως αμετάκλητο όρο την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Τουρκία για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.