Θεσσαλονίκη, 18/02/2020

Αρ.Πρ.: 9747


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “«100 Χρόνια Ξεριζωμού & Ανάστασης» Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”

Την Κυριακή 9  Φεβρουαρίου, ώρα 7 μμ, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος», πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου με εξαιρετική επιτυχία, μια πρωτοποριακή εκδήλωση, ανάλογη των μεγάλων ονείρων για την πόλη μας, «… για αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν».

Με εμπνευστή τον Δήμαρχο Αγ. Βαρβάρας, κ. Λάμπρο Μίχο, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως «Αν αναζητά κανείς το «γιατί» σε μία γενοκτονία, δεν πρόκειται να βρει απάντηση, γιατί κάθε γενοκτονία υπερβαίνει τη λογική. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η διατήρηση της μνήμης. Γιατί μας μένει ένα ανεξόφλητο χρέος».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων «Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε δυνατά: σταματήστε να πλαστογραφείτε την Ιστορία, σταματήστε να υποτάσσετε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια σε μικροπολιτικά συμφέροντα, σταματήστε να αντιπαλεύετε το δίκιο των λαών και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους. Σταματήστε τους αρνητές πριν αυτοί βουτήξουν την ιστορία μας στο βούρκο της ανυποληψίας και στη λήθη».

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης & Λαογραφίας του Δήμου, κ. Ηλία Υφαντίδη, το κοινό, στην κατάμεστη αίθουσα, σαν σε μυσταγωγία, παρακολούθησε την αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη δεύτερη και σκληρότερη περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τέλειος προγραμματισμός, που κράτησε το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων αμείωτο μέχρι τη λήξη.

Πανδαισία από τις εναλλαγές της ποντιακής λύρας και  της φωνής του Ηλία Υφαντίδη, που μας ταξίδευε στις Ποντιακές Άλπεις, τη βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας με τη διεύθυνση – διδασκαλία του χοράρχη κ. Αθανάσιου Ιωαννίδη και με τη συνοδεία του Χρήστου Τσιαμούλη στο ούτι, του Πάνου Δημητρακόπουλου στο κανονάκι, του Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, του Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι, του λυράρη Γ. Κουλαξουζίδη και των μαθητών του Ηλία Υφαντίδη στη λύρα: Θανάση Σωπιάδη, Δημήτρη Ζερζελίδη και Αλέξανδρο Φωτιάδη.

Ουσιαστική η εισήγηση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστήμιου με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Περιεκτική και με συναίσθημα η ομιλία του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου με θέμα: «Σέρρα – η ψυχή του Πόντου».

Συγκινητική η ερμηνεία του μικρού Παναγιώτη Κουλαξουζίδη στο τραγούδι «Την Πατρίδα μ’ έχασα».

Ιδιαίτερη η εμφάνιση του Χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος». Χοροδιδασκάλα, η πρόεδρος του Συλλόγου κα Σοφία Σαββίδου.

Οι αφηγητές, Άννα Καλαϊτζόγλου και Γιάννης Καλπούζος, προετοίμαζαν τον κόσμο με την αισθαντική φωνή τους, για τη συγκίνηση που πλημμύριζε το χώρο σε κάθε δρώμενο.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την κα. Βάλια Καραβά.

Παράλληλα, στον προθάλαμο του θεάτρου λειτουργούσε η έκθεση «Οδοιπορικό στον Ιστορικό Πόντο» του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού με φωτογραφικό υλικό του Στέργιου Θεοδωρίδη, την οποία επιμελήθηκαν οι κυρίες Γεωργία Ερμίδου και Ρούλα Τοπτσίδου.

Η Αφιερωματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και το Σχολείον Παράδοσης & Λαογραφίας του Δήμου, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου