Θεσσαλονίκη,27/ 04/ 2021

Αρ.Πρ.: 10139


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΘΕΜΑ: “Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή την οποία απέστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού, και κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμαρχο Παύλου Μελά εξέφρασε την ικανοποίησή της, σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, στις 17 Μαρτίου 2021, αντικείμενο της οποίας αποτελούν η μελέτη και η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου «Δημιουργική Επανάχρηση των κτιρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Με την απόφαση δημιουργίας Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, όπως προβλέπεται στην εν λόγω σύμβαση, εκπληρώνεται το πάγιο αίτημα στέγασης και προβολής της μακραίωνης ιστορίας του προσφυγικού Ελληνισμού, έναν και πλέον αιώνα μετά τη βίαιη εκδίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες, συμβάλλοντας στη μελέτη και προβολή του πολιτισμού, της λαογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων του. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, όφελος της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου, θεωρείται, εκ μέρους της Π.Ο.Ε. πως είναι η κατάδειξη των δεσμών του Ελληνισμού, η υπογράμμιση των μεγάλων δυνάμεων συνάφειας και του ενιαίου χαρακτήρα του Ελληνικού πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο και στις εστίες όπου άκμασε και διατηρήθηκε για αιώνες στην Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της,  την οποία υπογράμμισε και σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτριο Δεμουρτζίδη την 19η Απριλίου, σχετικά με το τμήμα της σύμβασης, κατά το οποίο προβλέπεται η στέγαση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο κτίριο με χαρακτηρισμό Β4 συνολικού εμβαδού 746μ2. Η Π.Ο.Ε. εξέφρασε σχετικά την διαφωνία της σε αυτό το θέμα, καθώς θεωρεί πως το μουσείο, που θα στεγάσει την ιστορία, τον πολιτισμό και την λαογραφία του Ελληνισμού από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο και θα συνδράμει στην αντίστοιχη επιστημονική έρευνα, θα πρέπει να στεγαστεί σε κτίριο μεγαλύτερου εμβαδού.

Επιπλέον, διατύπωσε την πρόταση, στα πλαίσια του Μουσείου να ιδρυθεί ειδικό τμήμα, το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος θα ήταν άλλωστε εναρμονισμένη με τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας του προσφυγικού Ελληνισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων.

Ο προσφυγικός Ελληνισμός, επί μακρόν, βρισκόταν στο περιθώριο. Με την απόφαση να δημιουργηθεί Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιείται ένα καίριο βήμα, προκειμένου να τεθεί στο προσκήνιο. Με τις κινήσεις των τελευταίων ημερών η Π.Ο.Ε. επιδιώκει την αναβάθμιση της παραπάνω απόφασης, ικανοποιώντας το αίτημα εκατομμυρίων απογόνων των προσφύγων.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου