Κομοτηνή,05/ 06/ 2023
Αρ.Πρ: 378


Θέμα: ” 12ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.”

Έπειτα από ένα δύσβατο διάστημα, που διένυσε, καθώς και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βίωσε η ανθρωπότητα μας, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με πυξίδα του, τα νιάτα, την αθωότητα, τη ζωντάνια, την ελπίδα και τη χαρά των μικρών χορευτών και χορευτριών από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας, πραγματοποίησαν το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, με μεγάλη επιτυχία, το 12ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο “Δημήτριος Κραχτίδης” στην Δράμα.

Την αυλαία του 12ου Παιδικού- Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, άνοιξαν τα λάβαρα των Σωματείων μας, όπου οι εκπρόσωποι τους ύψωσαν στιβαρά δηλώνοντας την ταυτότητα τους.

Οι μικροί χορευτές και οι μικρές χορεύτριες “ζωγράφισαν” έναν μεγάλο κύκλο, στον οποίο έμπλεξαν τα χέρια τους σφιχτά και υπό τους ήχους της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής έστειλαν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας, αγάπης και σεβασμού της νέας γενιάς προς τους χορούς, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δείχνοντας περίτρανα σε όλους εμάς ότι παραμένουμε ενωμένοι και μέσα από την σύμπνοια μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις αξίες των προγόνων μας, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χλωμό σκηνικό της εποχής.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Του αείμνηστου λυράρη Λάμπη Τιλκερίδη, για την πολύτιμη συμβολή του στην παραδοσιακή ποντιακή μουσική, η τιμητική πλακέτα του οποίου δόθηκε στην κόρη του, Μαρία Τιλκερίδου. Και του αείμνηστου Χρήστου Κυριακίδη, για την προσφορά του στον Ποντιακό Πολιτισμό, την τιμητική πλακέτα του οποίου παρέλαβε ο αδερφός του Λευτέρης Κυριακίδης.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργύρης Πατακάκης, ο Σύμβουλος Κοινότητας Δράμας Αλέξανδρος Ράδος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Στέλλα Χατζημιχαηλίδου, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Σωματείων της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του φεστιβάλ στην πόλη της Δράμας, όπου η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά δυνατά και δήλωσε πως: “Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης και κυρίως δίνεται η δυνατότητα στην νέα γενιά να μάθει τις ρίζες της. Η νέα γενιά όπου περνά μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον”.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθηνά Νακούση, αφού καλωσόρισε με μεγάλη της χαρά, τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμο Δράμας, όλους όσους συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη διοργάνωση και την ακούραστη Νεολαία, όπως την χαρακτήρισε, τόνισε ότι:” η εφηβική και παιδική καρδιά της μουσικής και χορευτικής μας παράδοσης  πάλλεται δυνατά, εδώ στην Δράμα. Με τους μικρούς μας χορευτές και τις μικρές μας χορεύτριες, που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της περιφέρειας μας για να ενώσουν τα χέρια τους, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο. Έναν κύκλο στον οποίο οραματίζονται το μέλλον τους και υποκλίνονται με σεβασμό στο παρελθόν τους, δείχνοντας σε όλους εμάς ότι οι ιστορικές διαδρομές της καταγωγής μας δεν χάνονται αλλά επιμένουν, αντιστέκονται και δημιουργούν ανεξάρτητους και σκεπτόμενους ανθρώπους”.

Τέλος, η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Στέλλα Χατζημιχαηλίδου, δήλωσε ότι:” Είμαστε εδώ! Η Ποντιακή ψυχή δεν πτοείται από πανδημίες. Είμαστε εδώ για τα παιδιά μας, τους καρπούς του δέντρου, που οι ρίζες τους απλώνονται σε όλη την Ποντιακή Γη”. Κλείνοντας ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών “που φύτεψαν τους σπόρους της παράδοσης στα βλαστάρια τους, που μεγαλώνουν παιδιά με αξίες και ήθη. Μεγαλώνουν την γενιά που θα πετύχει το ποθητό σε όλους μας, την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού “.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ευχαριστούν από καρδιάς τον Δήμο Δράμας, τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Επίσης, για  την παραχώρηση του τάπητα αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις πρόβες των σωματείων του Νομού Δράμας. Ακόμα, ευχαριστίες απευθύνουν στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοχώματος, Αναστάσιο Αναστασιάδη, στον Μιχάλη Τσουλφίδη, Πρόεδρο της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας, καθώς και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαππών “Τα Κασσιτερά”, Χρήστο Χιωτέλη και στον Δήμο Σαππών για την παραχώρηση των γηπέδων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρόβες των Σωματείων Νομού Καβάλας και Θράκης, αντίστοιχα.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει, ο Σύνδεσμος,  στην Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας, σε όλους τους εθελοντές και φορείς, για την άοκνη προσπάθεια τους, αλλά και στα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας και στο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, που με την εθελοντική τους παρουσία διευκόλυναν στο μέγιστο βαθμό τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν στο γήπεδο. Επιπλέον, στον Νίκο Ευκαρπίδη επιχειρηματία, από τις Σάππες Νομού Ροδόπης, για την προσφορά εδεσμάτων στους χορευτές που συμμετείχαν στην τελική πρόβα της Θράκης και τους επιχειρηματίες της περιφέρειας για την οικονομική τους συνεισφορά στην συνολική διοργάνωση της όμορφης αυτής γιορτής.

Κυρίως, όλα τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως τον Παραδοσιακό Ραδιοφωνικό Σταθμό “Αλέξιος Κομνηνός” στην Αλεξανδρούπολη, το Center TV από την Καβάλα και το Star Βορείου Ελλάδος, για την ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους παρουσιαστές του Φεστιβάλ, Βαλάντη Παπαδόπουλου και Βίκη Συμεωνίδου, οι οποίοι με την ζεστασιά της φωνής τους μετέδωσαν τον παλμό και την ένταση της εκδήλωσης. Επίσης, στον κύριο Γιάννη Παναγιωτίδη, για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, από το προσωπικό του  αρχείο.

Πολλά συγχαρητήρια από καρδιάς, σε όλα τα Σωματεία της Περιφέρειας για την μαζική συμμετοχή τους, τους συντονιστές χοροδιδασκάλους και όλους τους χοροδιδασκάλους, για το ήθος, την φροντίδα και την αγάπη που έδειξαν απέναντι στους μικρούς χορευτές, όπως και τους μουσικούς, που έντυσαν με τις μελωδίες τους την εμφάνιση των χορευτών.

Τα πιο θερμά όμως συγχαρητήρια αξίζουν στους 400 και πλέον χορευτές της περιφέρειας μας, που με την εξαιρετική τους εμφάνιση, χάρισαν μοναδικές στιγμές περηφάνιας και αισιοδοξίας και φυσικά εξύψωσαν το ηθικό όλων των παρευρισκομένων.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η Πρόεδρος Αθηνά Νακούση

Ο Γραμματέας Κώστας Χατζημιχαηλίδης