ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 Θεσσαλονίκη, 05/10/2023

Αρ.Πρ.:23


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Απολογιστικό Δελτίο Τύπου 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο, από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις Κατασκηνώσεις Σταυρού Θεσσαλονίκης «Παιδική Εξοχή». Για τη φετινή χρονιά, η Περιφέρεια που αποφασίστηκε να φιλοξενήσει τη Συνάντηση, ήταν αυτή της Θεσσαλονίκης και, για τον λόγο αυτό, την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε κατά βάση η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης με την αμέριστη υποστήριξη του αντίστοιχου Σ.Πο.Σ. Νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα προσήλθαν με σκοπό να συμμετέχουν στο τριήμερο αυτό, με τις συμμετοχές να ανέρχονται περί τις 190 στο σύνολο.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ήδη από τις 14:00 ξεκίνησαν να καταφθάνουν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι, αφού τακτοποιήθηκαν, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την αθρόα συμμετοχή η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής, Ανθούλα Παλασίδου, η οποία μαζί με την Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Μαρία Ξαντινίδη, συντόνισαν τους χαιρετισμούς των επισήμων, ενώ, παράλληλα, απηύθυναν ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρίου Θεόκλητου, ο Αιδεσιμότατος Πατέρας Κωνσταντίνος και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Πρόεδρος, κύριος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, που τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Νεολαία για τον σχεδιασμό και την επίτευξη των στόχων της Ομοσπονδίας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελεί πάντα αρωγό των εγχειρημάτων αυτής. Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στην κυρία Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της. Εκ μέρους του Δημάρχου Δήμου Βόλβης κυρίου Διαμαντή Λιάμα, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταυρού, κύριος Θεμιστοκλής Χαραλαμπίδης.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης, κύριος Παύλος Γαλεγαλίδης, η οποία Περιφέρεια ήταν και εκείνη που φιλοξενούσε τη Συνάντηση. Τέλος, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κύριος Γεώργιος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τη δομή του προγράμματος, ενώ εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, καταδίκασε, για ακόμα μια φορά, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αρτσάχ και την αδιαφορία της Διεθνούς Κοινότητας και του Ελλαδικού Κράτους, τονίζοντας την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, έστω και τώρα.

Με το πέρας των χαιρετισμών, οι συμμετέχοντες δείπνησαν στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης και διασκέδασαν υπό τους ήχους της Ποντιακής Μουσικής. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν νέοι και νέες συμμετέχοντες, ενώ την διοργάνωση τίμησαν και γνωστοί καλλιτέχνες του ποντιακού χώρου.

Το πρωί της επόμενης μέρας, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, μετά το πρωινό, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις που διάρθρωσαν το πρόγραμμα. Έτσι, τον λόγο πήρε πρώτος ο κύριος Νικόλαος Παυλίδης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διαχειριστής του καναλιού «Πρακτική Σκέψη», ο οποίος πραγματεύτηκε την Συνθήκη της Λωζάνης, ένεκεν της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την υπογραφή της και ανέλυσε την αναγκαιότητα και τους τρόπους προώθησης των Ιστορικών Θεμάτων μέσω του διαδικτύου και των Social Media. Η διάδραση που χαρακτηρίζει τη μέθοδο που ακολουθεί για την δημιουργία των βίντεό του, χαρακτήρισε και την εισήγησή του, εγείροντας το ενδιαφέρον του κοινού και θέτοντας τη βάση για μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που στάθηκε εφαλτήριο για να αναμετρηθούν οι συμμετέχοντες με όρους ιστορίας και γεωπολιτικής.

Ο δεύτερος και κύριος άξονας πάνω στον οποίο επικεντρώθηκε το πρόγραμμα της Συνάντησης είναι το Ποντιακό Θέατρο. Ο κύριος Αθανάσιος Λαβασάς, Συντονιστής της Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, απάντησε μέσω της εισήγησής του σε ερωτήματα όπως «τι είναι το ποντιακό θέατρο», «ποια είναι η ιστορία του» και έκανε λόγο για τις  προσπάθειες που γίνονται μέχρι και σήμερα για τη διατήρησή του. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος αυτής της θεματικής.

Στο δεύτερο σκέλος, ο κύριος Φίλιππος Τσαουσέλης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) και ο κύριος Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, Συγγραφέας και Σκηνοθέτης, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής Θεάτρου, πραγματοποίησαν αντίστοιχα Workshops, δείχνοντας τρόπους και τεχνικές για την ερμηνεία και παρουσία στη θεατρική σκηνή και βάζοντας τους συμμετέχοντες να διαβάσουν θεατρικά κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο, τονίζοντας την αναγκαιότητα σωστής απόδοσης αυτών.  Μάλιστα, το απόγευμα της ίδια μέρας, οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτοσχεδιαστικά σκετς και άλλα «θεατρικά παιχνίδια», είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις τεχνικές που έμαθαν. Καθ´όλη τη διάρκεια, τονίστηκε πως ο ρόλος των θεατρικών έργων για τη διαφύλαξη και τη διάδοση της Ποντιακής Διαλέκτου είναι σπουδαίος. Στη συνέχεια, ακολούθησε δείπνο και η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι.

Την τελευταία μέρα του τριημέρου, αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δήμου Βόλβης, κύριος Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του τη σημασία τέτοιων δράσεων στη διατήρηση της παράδοσης και, μάλιστα, μας προσκάλεσε να πραγματοποιήσουμε την επόμενη Συνάντηση που θα αναλάβει ο Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονικής ξανά στον ίδιο χώρο. Εν συνεχεία, καλύφθηκε και η τρίτη θεματική, εμπνευσμένη από τις συντονισμένες αιμοδοσίες που λαμβάνουν χώρα ανά την Ελλάδα, από τον μήνα Μάιο, με σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε», οι οποίες είναι αφιερωμένες στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο κύριος Θεολόγος Ζώτος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας (FIODS), εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Ε.Α. αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Ομοσπονδίας και στην ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Από τον εισηγητή επισημάνθηκε πως, δεδομένου του δυναμισμού της Π.Ο.Ε., θα μπορούσε μέσω σωστού προγραμματισμού να καλυφθεί έως και το 20% των αναγκών για φιάλες αίματος από τα μέλη, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην διοργάνωση αιμοδοσιών.

Έπειτα, χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Παρθένα Ιορδανίδου εκ μέρους της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.), η οποία τοποθετήθηκε για τον ρόλο και τη λειτουργία της Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., και στους κοινούς προβληματισμούς και στόχους των δύο Ομοσπονδιών. Χαιρετισμό απέστειλε η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, μέσω βίντεο το οποίο προβλήθηκε και έθεσε το πλαίσιο γύρω από την σημερινή κατάσταση στο Αρτσάχ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως τα εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα, επαναλαμβάνονται. Το γεγονός αυτό, γεννά ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης και επιτείνει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες που θα συμβάλλουν στην αναγνώριση των Γενοκτονιών των χριστιανικών λαών από το τουρκικό κράτος και στην εξάλειψη των ιδίων ειδεχθών εγκλημάτων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ύστερα, εκπρόσωποι των επιμέρους Περιφερειακών Επιτροπών Νεολαίας και της Συντονιστικής, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα των Επιτροπών τους, καθώς και στον προγραμματισμό της ερχόμενης χρονιάς και σε επερχόμενες δράσεις. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί μια κοινή θεματική για την χρονιά αυτή που θα αφορά στην Προφορική Ιστορία και στη σημασία αυτής στη διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας και στον αγώνα μας για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ακολούθησε η Ανάγνωση του Ψηφίσματος και, τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κύριος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, αναφέρθηκε στους Προέδρους και τους Περιφερειακούς Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και, κυρίως, τη διοργανώτρια Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς, επίσης, ανανέωσε το «ραντεβού» μας για το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στην πόλη της Κομοτηνής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον Δήμο Βόλβης για την παραχώρηση του χώρου και, ιδίως, στον Δήμαρχο, κύριο Διαμαντή Λιάμα, στον Πρόεδρο των Κατασκηνώσεων, κύριο Δημήτριο Βασιλάκη και στο προσωπικό αυτής, στον Σύλλογο Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας» για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή του, στους Χορηγούς μας, στους εισηγητές μας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και, ιδιαίτερα, στα μέλη του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν τόσο στο να πραγματοποιηθεί η φετινή Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, όσο και στην άρτια περάτωση αυτής.

Η Συνάντηση αυτή ένωσε νέες και νέους ποντιακής, και μη, καταγωγής, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ανθρώπους που στα μέρη τους και με τα σωματεία τους δίνουν τους δικούς τους αγώνες, αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις και προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο, από την οπτική τους και με τα δικά τους μέσα στο πλούσιο αυτό μωσαϊκό που συνθέτει την ποντιακή ταυτότητα. Τα θετικά αποστάγματα του τριημέρου δεν περιορίζονται στα οφέλη και τις εμπειρίες που χρονικά καταγράφηκαν τις τρεις αυτές μέρες, αλλά πρόκειται να δείξουν τα αποτελέσματά τους μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, η διαμόρφωση ποντιακής συνείδησης, εμποτισμένη με ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες, είναι μια διαδικασία προοδευτική που χρειάζεται συνεχή επανατροφοδότηση και πολυπρισματικά ερεθίσματα για να συντηρηθεί.

Ως Ποντιακή Νεολαία καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να διαφυλαχθούμε. Η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας πυροδοτεί και μεριμνά και για τα δύο σκέλη αυτού του Συλλογισμού… Eις το επανιδείν! 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Χατζηκυριακίδης Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας  Παλασίδου Ανθούλα