Θεσσαλονίκη,17/ 11/ 2023

Αρ.Πρ.:11908


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «17 Νοέμβρη –  Επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου – 50 χρόνια μετά.»

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τον ιστορικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης στην πατρίδα μας. Ο ηρωικός φοιτητικός και λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου που έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη, ως πεδίο μεγάλων συγκρούσεων με το δικτατορικό καθεστώς και όχι μόνο.

Από τότε πολλά έχουν γραφτεί, έχουν αναλυθεί, επικροτηθεί ή αμφισβητηθεί. Όμως, το Μήνυμα του Πολυτεχνείου, παραμένει αλώβητο, καθαρό και ξάστερο όσο οτιδήποτε άλλο, επίκαιρο και χρήσιμο όσο ποτέ.

Δε γονατίζουμε μπροστά στην τυραννία, δεν υποτασσόμαστε στη βία, δεν ανεχόμαστε περιορισμό των ελευθεριών και εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας, με μια φράση «Κάτω η Χούντα».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα. Βαδίζει στο δρόμο που χάραξαν οι εξεγερμένοι στο Πολυτεχνείο, της πάλης και του αγώνα.

Η Ομοσπονδία μας, στηρίζει την ύπαρξή της στις δημοκρατικές διαδικασίες, υπερασπίζεται το δικαίωμα του λόγου και του αντίλογου, και αγωνίζεται για αξίες και ιδανικά. Αντλεί έμπνευση από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και μετουσιώνει σε πράξη την πεμπτουσία του Μηνύματός του.

Αγωνίζεται και Διεκδικεί.

Αγωνίζεται για τη διάσωση και διάδοση αρχών και αξιών. Διεκδικεί την ιστορική και ηθική δικαίωση των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας. Υπερασπίζεται τη ζωή απέναντι στη βαρβαρότητα, την αξιοπρέπεια απέναντι στην εξαθλίωση. Αγωνίζεται για το δικαίωμα στην ελευθερία, την αλήθεια, τη δημοκρατία, την ίδια τη ζωή.

Ποτέ πια Φασισμός!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου