Θεσσαλονίκη, 19/ 05/ 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “19 Μαΐου – Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.”

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαϊου στη μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, για να ζητήσουν τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  κ. Σταύρος Καλαφάτης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Βουλευτής κ. Χάρης Καστανίδης εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, ο  κ. Γιώργος Τσιλιγγερίδης εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., ο Βουλευτής  Λάρισας κ. Αστέριος  Ροντούλης εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Κιλτίδης, πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων, νομάρχες, αντινομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι,  νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη εκατοντάδων ποντιακών σωματείων με τα λάβαρά τους.

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχε ομάδα της Aρμενικής Nεολαίας Ελλάδος με πανό και αρμενικές σημαίες. Ο κ. Χοβίκ Κασαπιάν εκπρόσωπος της Aρμενικής Eθνικής επιτροπής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην κοινή μοίρα και τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο κ. Ισραέλ Ρούσο ο οποίος εξέφρασε την συμπάθεια και την αλληλεγγύη του στην υπόθεση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.  Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η Ολυμπιονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αναστάσιος Μάνθος και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Ε κ. Χαράλαμπος Κοτίδης. Διαβάστηκαν μηνύματα  του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Προέδρου της Βουλής κ. Δημητρίου Σιούφα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου της 19ης Μαΐου τονίζοντας τα εξής: «Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, εδώ στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Χρέος μας όμως ιερό είναι όχι μόνο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά τη διεθνή αναγνώριση της μέχρι την τελική δικαίωση και η δικαίωση σήμερα μπορεί να επέλθει μόνο με την αναγνώριση και το αίτημα συγγνώμης από την σύγχρονη Τουρκία». Επίσης στην ομιλία ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ζήτησε «Από την Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου .

Από την Ελληνική κυβέρνηση να εντάξει την Ποντιακή γενοκτονία στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα με την Τουρκική κυβέρνηση.

Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να εκπληρώσει την υπόσχεση έκδοσης σε έξι γλώσσες του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας.

Από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, όπως έπραξαν οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο του έτους 2006».

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο κ. Στέφανος Ταμβάκης πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στην εκδήλωση αυτή και η κα. Τhea Halo, με τη συμβολή της οποίας, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών εξέδωσε ψήφισμα που αφορά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, καθώς και των Αρμενίων και Ασσυρίων. Αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα των Ελλήνων γενικότερα και των Ποντίων ειδικότερα». Ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. σημείωσε πως: «Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί επιταγή της ανθρωπότητας για τις επόμενες γενιές. Όχι για την δημιουργία έντασης με την γείτονα, ούτε για να αποτελέσει τροχοπέδη στην φιλία και βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Είναι ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη όσων σφαγιάστηκαν». Τέλος αναφερόμενος στο Σ.Α.Ε. τόνισε: «Ο Απόδημος Έλληνας δεν ξεχνά. Το ποντιακό στοιχείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής ιστορίας σχεδόν όλων μας. Το Σ.Α.Ε. και οι περιφέρειες του θα είναι πάντα το βήμα, απ’ όπου η φωνή μνήμης των Ποντίων θα ακούγεται, με σθένος και ευθύνη, απ’ όπου η προσπάθεια των Ποντίων θα βρίσκει έναν άξιο συμπαραστάτη και συναγωνιστή».

Η κα.Τhea Ηαlo, δημοσιογράφος, συγγραφέας γνωστή για το βιβλίο της με τίτλο «Ούτε το όνομά μου μίλησε για την τραγική ιστορία της μητέρας της Sano (Θυμίας) Ηalo. Μετέφερε την αγάπη της μητέρας της, που στις 10 Μαΐου γιόρτασε τα 98α γενέθλια της, σε όλους τους Ποντίους.

Η αφήγηση της Τhea Halo για το δράμα της μητέρας της συγκίνησε βαθύτατα τους παρόντες. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και διάβασε το  ψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου του 2007 που τονίζει ότι «η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας μεταξύ των ετών 1914 και 1923 συνιστά γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής».

Η συγγραφέας πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί «Ένα ίδρυμα στο όνομα της μητέρας της στον Άγιο Αντώνιο με την επωνυμία Ίδρυμα Ποντιακής Κληρονομιάς Σάνο Θυμία Χέιλο, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ερευνητικό κέντρο, για να καλούμε ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο να το επισκέπτονται και να μελετούν την ιστορική αυτή περίοδο, την γενοκτονία ειδικότερα, και να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και να μοιράζονται την δημιουργικότητα ή τα ιστορικά πορίσματά τους με την ελληνική κοινότητα και ας ελπίσουμε με όλον τον κόσμο» .

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών λυράρηδες και τραγουδιστές ερμήνευσαν το δημώδες άσμα «Η Ρωμανία ανθεί και φέρει κι άλλο». Τραγούδι που εκφράζει όχι μόνο τη θλίψη για την καταστροφή αλλά και την ελπίδα για το μέλλον του ελληνισμού».

Ψήφισμα

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Ε. και τ. Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γαβρίδης, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο και θυροκολλήθηκε στο τουρκικό προξενείο, μετά από πορεία μέσω των δρόμων, Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Λεωνίδα Ιασωνίδη, και Αγίου Δημητρίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2008

Συμπληρώθηκαν ήδη 100 χρόνια από το κίνημα των «Νεότουρκων», εμπνευστών της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας, και η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και δεν αναγνωρίζει το συντελεσθέν έγκλημα.

Όσο όμως το έγκλημα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου απομακρύνεται χρονικά τόσο εντείνεται το αίσθημα του αδικαίωτου και η αγωνιστικότητα για την διεθνή αναγνώριση και καταδίκη του.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 Μαΐου 2008 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τα αισθήματα όχι μόνο των Ποντίων αλλά γενικά των προσφύγων και γενικότερα του Ελληνισμού, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, που διεπράχθη σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και διαδηλώνουμε την σταθερή απόφασή μας να διατηρήσουμε διεκδικητικά ενεργό το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των προγόνων μας μέχρι την τελική δικαίωση, δικαίωση που θα επέλθει με την διεθνή αναγνώριση και την αίτηση συγγνώμης από την Τουρκία.

Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και κάνοντας ένα πρώτο βήμα να απομακρύνει από το λόφο της Κερασούντας το μνημείο του αγριότερου και αδίστακτου σφαγέα του Ελληνισμού του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν.

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ηθικό αίτημα και πολιτικό, να θέσει το ζήτημα και να κινήσει τις διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και ο οικουμενικός ποντιακός Ελληνισμός θα βρίσκονται συνεχώς στην πρωτοπορία του αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων της γενοκτονίας.