Θεσσαλονίκη, 19-5-2007

        ΨΗΦΙΣΜΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2007

Η Τουρκία, που στη διάρκεια του περασμένου αιώνα διέπραξε δύο από τις πιο φρικτές γενοκτονίες, μέχρι σήμερα αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και δεν αναγνωρίζει την ευθύνη της. Οι ονομαζόμενοι «Νεότουρκοι» ή «Κεμαλικοί» με βάση εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις εξόντωσαν αδίστακτα με σφαγές, τουφεκισμούς, εμπρησμούς, αγχόνες, πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας και εξορίες 353.000 Έλληνες του Πόντου, απροστάτευτα γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Εμείς οι συγκεντρωμένοι σήμερα, 19.5.2007, στην πλατεία Αγ. Σοφίας στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τα αισθήματα συγκίνησης και αγανάκτησης του προσφυγογενούς πληθυσμού της χώρας και σύμπαντος του Ελληνισμού, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διεπράχθη σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των καλών διακρατικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και της επιθυμητής φιλίας των δύο λαών, να κάνει το ηθικό αίτημα και πολιτικό, να θέσει το ζήτημα στα διεθνή fora και να κινήσει τις διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2006 κάνοντας σαφή αναφορά στη γενοκτονία των Ποντίων ανοίγει τον δρόμο και δείχνει τη λύση που είναι μία και μόνη: αναγνώριση και καταδίκη.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και ο οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός θα κρατούν άσβεστο το καντήλι της μνήμης των αδικοχαμένων προγόνων μας και θα είναι συνεχώς η δυνατή ζωντανή φωνή τους που ζητά δικαίωση.