Θεσσαλονίκη, 19/ 05/ 2013


ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς : Τουρκικό Προξενείο – Θεσσαλονίκη

Εμείς οι Έλληνες Ποντιακής Καταγωγής απόγονοι των Ελλήνων Ορθοδόξων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στην γενέθλια γη του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξοντώθηκαν ως αθώοι αμνοί στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.

Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Εύξεινου Πόντου.

Η Καϊζερική έμπνευση των Γερμανών στρατηγών για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξοριών θανάτου στα χώματα του Πόντου, αποτέλεσε το προοίμιο των μεταγενέστερων επί Ναζισμού κολαστηρίων στο Άουσβιτς, Τρεμπλίνγκα, Νταχάου Μάουτχαουζεν.

Σήμερα έχοντας συμπληρώσει 9 δεκαετίες από την Έξοδο και το Ολοκαύτωμα στην καθ’ ημάς Ανατολής εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αρχές: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας της Ανθρώπινης Ζωής, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας, οι οποίες αποτελούν ασφαλή όρο μεταμέλειας του θύτη και συμφιλίωσης με την μνήμη του θύματος. Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορεί να εδράζεται στο ιστορικό ψεύδος την αναλγησία, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας .

ΚΑΛΟΥΜΕ

Την Τουρκική πολιτεία να λυτρώσει τους πολίτες της και να λυτρωθεί και η ίδια από το άγος των προκατόχων της ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα μελλοντική γενιά συνεργαζόμενων πολιτών στις δυο πλευρές του Αιγαίου με αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης.