Θεσσαλονίκη, 19-5-2014


19 Μαΐου 2014 – Ψήφισμα προς Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

19 Μαΐου 1919. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα ως δήθεν ειρηνοποιός και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από την δολοφονική μανία των Τσετών συμμαχεί με αυτούς και τον αδίστακτο υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν. Υιοθετεί το σύνθημα της εθνοκάθαρσης «Η Τουρκία στους Τούρκους» και θέτει σε συστηματική εφαρμογή με ειδεχθείς γενοκτονικές πράξεις το σχέδιο ολοκληρωτικής εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, έγκλημα που εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν οι Νεότουρκοι.

Η σύγχρονη Τουρκία αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία, επιχειρεί να την παραχαράξει και προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, αρνούμενη πεισματικά να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής οι Νεότουρκοι και το Κεμαλικό καθεστώς.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 Μαΐου 2014 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και διαδηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μεθοδικά και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι την τελική δικαίωση.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία, να ομολογήσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας και να υποβάλλει αίτηση συγγνώμης.

Να σεβαστεί τα μνημεία – σύμβολα και τεκμήρια της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο. Η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί μαρτυρεί τη σαφή πρόθεση αλλοίωσης του μνημείου και παραχάραξης της ιστορίας.

Από τους συνταγματικούς θεσμούς της πατρίδας μας Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα ΖΗΤΟΥΜΕ : να αναβαθμίσουν το ηθικό και ιστορικό αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε πολιτικό. Να θέσουν το ζήτημα και να κινήσουν τις διαδικασίες για τη διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και ο οικουμενικός ποντιακός ελληνισμός στο σύνολο του θα βρίσκονται συνεχώς την πρωτοπορία του αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας.