Θεσσαλονίκη 20.5.2004
Πανελλαδική συγκέντρωση για να τιμηθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2004 στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), η οποία εκπροσωπεί 340 σωματεία απ’ όλη τη χώρα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός και συγγραφέας των ντοκουμέντων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος παρουσίασε μέσα από επίσημα έγγραφα ξένων υπηρεσιών, αλλά και των Τούρκων, τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι Νεότουρκοι, αλλά και οι Οθωμανοί για να εξοντώσουν τους Έλληνες του Πόντου, με πρωταγωνιστές τον Μουσταφά Κεμάλ, τον επονομαζόμενο και Αττατούρκ (πατέρα των Τούρκων), όσο και τον αιμοσταγή Τοπάλ Οσμάν, που έδρασε κυρίως στον Δυτικό Πόντο, καίγοντας χωριά και σκοτώνοντας ανυπεράσπιστες γυναίκες και μικρά παιδιά. Η ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφασή της στις 24 Φεβρουαρίου 1994 έχει πλέον καθιερώσει να τιμάται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και αυτές τις ημέρες εξέδωσε έναν τόμο της γενοκτονίας συγγραφέας του οποίου είναι ο Κώστας Φωτιάδης και θα μεταφραστεί σε έξι γλώσσες προκειμένου ν’ αποσταλεί στα κοινοβούλια όλων των χωρών του κόσμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γεώργιος Τσιλιγγιρίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης σχημάτισαν πορεία και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Αγίου Δημητρίου κατέληξαν στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην είσοδο του προξενείου.
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2004
Η Τουρκία που διέπραξε δύο από τις πιο φριχτές γενοκτονίες στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει την ευθύνη της και επιδιώκει με κάθε τρόπο να καταστεί Ευρωπαϊκή χώρα με βεβαρημένο το μητρώο της.
Οι ονομαζόμενοι «Νεότουρκοι» ή «Κεμαλικοί» με βάση εθνικές , φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις εξόντωσαν αδίστακτα με σφαγές, τουφεκισμούς, εμπρησμούς, πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας, εξορίες 353.000 Έλληνες του Πόντου, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.
Εμείς οι συγκεντρωμένοι σήμερα 19 Μαΐου 2004 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στην Προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τα αισθήματα συγκίνησης και αγανάκτησης του προσφυγογενούς πληθυσμού της χώρας αλλά και σύμπαντος του Ελληνισμού, απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διεπράχθη σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, κοιτίδα των πανανθρώπινων αξιών, κρίνει την αίτηση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνών, καθίσταται αυτονόητο ότι προηγουμένως πρέπει να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να ζητήσει συγγνώμη για τα γενοκτόνα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο από το 1916 έως το 1923.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια των καλών διακρατικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και τη επιθυμητής φιλίας των δύο λαών να θέσει το ζήτημα και να κινήσει τις διαδικασίες για τη διεθνοποίηση και τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας .
Εμείς θα τιμούμε στο διηνεκές τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας και με συνεχώς εντεινόμενη αγωνιστικότητα θα διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώρισή της .










