Θεσσαλονίκη, 19-5-2017


Προς: Τουρκική Πρεσβεία, Αθήνα

Τουρκικό Προξενείο, Θεσσαλονίκη

 

               ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι Έλληνες Ποντιακής Καταγωγής απόγονοι των Ελλήνων Ορθοδόξων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στην γενέθλια γη του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενοκτονήθηκαν μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.

Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά, διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Εύξεινου Πόντου .

Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορoύν να εδράζονται στο ιστορικό ψεύδος, την αναλγησία, την διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας. Σήμερα έχοντας συμπληρώσει 9 δεκαετίες από την Γενοκτονία στην καθ’ ημάς Ανατολή, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας.

          ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  1. Να αναγνωρίσει ως διάδοχο κράτος την Γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενάντια στους Χριστιανικούς λαούς Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, λυτρώνοντας τους πολίτες της και την ίδια από το άγος των προκατόχων της.
  2.  Να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
  4. Να σταματήσει την γενοκτονία της μνήμης, που συστηματικά εφαρμόζει διώκοντας τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της. Συγκεκριμένα, να απελευθερώσει τον αγωνιστή και συμπατριώτη μας Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία, ο οποίος φυλακίστηκε για πολλοστή φορά με προσχηματικές κατηγορίες.