Θεσσαλονίκη, 07/ 10/ 2013

                                                  Αρ.Πρ.:6352


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “2.500 χορευτές συμμετείχαν στο 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Στις 5 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΠΑΟΚ (Παλατάκι) το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

8.000 θεατές παρακολούθησαν με μεγάλο θαυμασμό και προσοχή την όλη εκδήλωση. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 2.500 χιλιάδες νέες και νέοι από όλο τον ελλαδικό χώρο και από τα 427 ποντιακά σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Συμμετείχαν επίσης 30 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, λυράρηδες και παιδιά που έπαιζαν νταούλι, αγγείο, φλογέρα).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, πολλοί Βουλευτές διαφόρων κομμάτων, πολλοί δήμαρχοι της μείζονος Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αηδονά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ακριτίδης Αθανάσιος, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, οι ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίες Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Γιάννης Μπουρσανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς Αχιλλέας Χαραλαμπίδης και ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Εκφράζουμε τη χαρά και την ικανοποίησή μας που παρ’ όλη την οικονομική κρίση καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με την οικονομική βοήθεια του ΟΠΑΠ (με την παρέμβαση του τότε Υπουργού Αθλητισμού και Βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη), άλλων χορηγών και ιδιαίτερα με τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο συγγραφέα και λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη και παρουσιάστηκε βίντεο με αναφορά στην πορεία του, στη λαογραφία στην παράδοση και στον πολιτισμό.

Τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, στην ευαισθησία του οποίου οφείλεται η πραγματοποίηση του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ καθώς και ο Αντώνης Αντωνιάδης ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που τίμησε την ποντιακή του καταγωγή και την Ελλάδα.

Το φεστιβάλ άρχισε με την είσοδο στο τερέν του γηπέδου 2.500 χορευτών και χορευτριών που κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου έδωσαν μια μοναδική εικόνα και αφού χόρεψαν όλες οι περιφέρειες ξεχωριστά, έκλεισε το Φεστιβάλ με 150 χορευτές που χόρεψαν τον ΣΕΡΡΑ χορό .

Νομίζουμε ότι αυτή ήταν η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι τα παιδιά αυτά δεν χόρεψαν μόνο αλλά έστειλαν και μηνύματα αγάπης, χαράς, ενότητας, αλληλεγγύης και γιατί όχι παρόλη την οικονομική κρίση έστειλαν και μηνύματα ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον. Τα 427 πρωτοβάθμια σωματεία, με εντελώς εθελοντική προσφορά βγάζουν αυτά τα παιδιά από τα προσωπικά τους αδιέξοδα και τα προτρέπουν να είναι απέναντι στις ακρότητες, στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό αλλά υπέρ της αξίας, του πολιτισμού και της παιδείας .

Στο τέλος της εκδήλωσης οι πρόεδροι των πέντε περιφερειών της ομοσπονδίας παρέδωσαν πλακέτα στον Ιδρυτή και Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος επί 9 χρόνια, Γεώργιο Παρχαρίδη, ο οποίος απαντώντας στην τιμή αυτή είπε: «Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε αλλά η τιμή αυτή είναι περισσότερο σε εσάς που τιμάτε ηθικά αυτόν που σε όλο του τη ζωή έβαλε πάνω από όλα την ηθική. Την πλακέτα αυτή την αφιερώνω στους συνεργάτες μου, στους γονείς μου που ήρθαν από το Καπικιοϊ  Τραπεζούντας μετά τον βίαιο ξεριζωμό, στην γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου που έδειξαν μεγάλη ανοχή για τον χρόνο που δεν ήμουνα κοντά τους.»

Σας γνωρίζουμε ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το livemedia.gr και παρακολουθήθηκε από 12.000 χρήστες από Ελλάδα, Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη.