Θεσσαλονίκη, 29/ 08/ 2007


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας.”

Στο δήμο Αχαρνών Αττικής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2007, η 3η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, από την Συντονιστική Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής ιατρικής του Α.Π.Θ. Γιώργος Παρχαρίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Δημήτρης Χριστοφορίδης. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Αττικής Γεώργιος Βλάχος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ  ο Αντινομάρχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτής Β’ Πειραιά Βέρα Νικολαΐδου, ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) Δημήτρης Τομπουλίδης.

Μετά την κήρυξη των εργασιών, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη τον Αύγουστο του 2006 και ήταν αφιερωμένη στην ποντιακή διάλεκτο. Την παρουσίαση έκανε ο Λέκτορας Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ηλίας Πετρόπουλος επί της οποίας τοποθετήθηκε ο Λέκτορας Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης  Μαλκίδης, ενώ η βραδιά τελείωσε με δείπνο και ποντιακό γλέντι στο οποίο έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μέλη της Νεολαίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 3ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας  συνεχίσθηκαν με την εισήγηση του δρ. κοινωνιολογίας Αντώνη Παυλίδη «Η δυναμική της ποντιακής παράδοσης». Ο λόγος του κυρίου Παυλίδη κίνησε το ενδιαφέρον των νέων, οι ερωτήσεις των οποίων έγιναν αφορμή να ακολουθήσει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η δεύτερη εισήγηση της ημέρας έγινε από τη Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς Βάσω Κόλλια. Η κυρία Κόλλια παρουσίασε στους παρευρισκομένους προγράμματα και δραστηριότητες της Νέας Γενιάς, τα οποία αξιοποιώντας οι νέοι των ποντιακών σωματίων, μπορούν ν’ αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες. Όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρων των συνέδρων, οι οποίοι κατάκλυσαν με ερωτήσεις τη Γενική Γραμματέα ήταν μεγάλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο λόγος ανήκε στους συνέδρους. Τίτλος της Θεματικής ενότητας ήταν «Ποντιακή Νεολαία και Προοπτικές- ο Λόγος στους Νέους». Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας καταρτίζοντας το πρόγραμμα της Συνάντησης θέλησε να δώσει βήμα στους νέους, να τους κινήσει το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με θέματα, που αφορούν τον ποντιακό χώρο και να τους μετατρέψει από παθητικούς δέκτες σε συνειδητοποιημένους πομπούς πολιτικής. Τα θέματα, που αναπτύχθηκαν και στη συνέχεια συζητήθηκαν από τους νέους ήταν κατ’ αρχήν «Ο ρόλος της νεολαίας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο» και έπειτα « Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Εισηγήσεις έκαναν αντίστοιχα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Χαράλαμπος Κωτίδης, γιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Νικολαΐδης, τελωνειακός με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, ενώ εισηγητές στο πρώτο θέμα ήταν οι, Στάθης Αμαραντίδης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, συνοριοφύλακας με σπουδές στη Θεολογία, Δώρα Καλλιτσουνάκη από το σύλλογο Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής, φοιτήτρια στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Θεοδωρίδης από τον ποντιακό σύλλογο «Αργοναύτες-Κομνηνοί» στην Καλλιθέα Αττικής, μουσικός και Γιάννης Αναστασιάδης από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», επιχειρηματίας. Αντίστοιχα στο δεύτερο θέμα εισήγηση είχαν οι Εύη Παπαδοπούλου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας της Νότιας Ελλάδας και νήσων, δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές, Στέλιος Νικολάου από το Μορφωτικό Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές και Θεόφιλος Κωτσίδης, Πρόεδρος του συλλόγου ποντίων φοιτητών νομού Αττικής, φοιτητής στο τμήμα αυτοματισμού στο ΤΕΙ Πειραιά.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των νέων και συζήτηση. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας έληξαν με το αισιόδοξο μήνυμα, πως οι Πόντιοι νέοι διαθέτουν δυναμική, ικανότητες και φιλοδοξίες τα οποία βασιζόμενα στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρό της αποτελούν πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική της πορεία. Η νεολαία έχει τα μέσα και διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να προωθήσει τις προσπάθειες του οργανωμένου ποντιακού χώρου έχοντας βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της πολιτιστικής ομογενοποιήσεις από τη μία, που θέτει τα θεμέλια του πολιτικού ολοκληρωτισμού και των εθνικιστικών και ρατσιστικών φαινομένων από την άλλη, που καθίστανται αιτίες για το ξέσπασμα πολέμων και νέων γενοκτονιών.

Τα τραγικά επακόλουθα των πυρκαγιών, που ακόμη μαίνονταν στη Χώρα οδήγησαν στην απόφαση της ματαίωσης της κεντρικής εκδήλωσης της Συνάντησης θέμα της οποίας ήταν «Τα τραγούδια της γης του Πόντου». Κρίθηκε αδύνατο τη στιγμή, που η χώρα θρηνούσε ανθρώπινα θύματα και έχανε μέρος της φυσικού της πλούτου να διεξαχθεί μία ψυχαγωγική εκδήλωση, παραβλέποντας το εθνικό πένθος.

Το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας με συζήτηση και την κύρωση των ψηφισμάτων από το σώμα των συνέδρων, τα οποία έχουν ως εξής:

Ψηφίσματα.

– Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το πρώτο βήμα που πραγματοποιήθηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ΠΟΕ, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας και διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι τελική ηθική δικαίωση.

– Παρακολουθούμε με ενδιαφέρων τις πρωτοβουλίες και ενέργειας της ΠΟΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά που πρέπει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων.

– Αποδοκιμάζουμε τη διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας, όπως εμφανίζεται στο νέο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού και απαιτούμε την άμεση αλλαγή αυτού, με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια.

– Η συγκλονιστική προσφορά 5 ζωτικών οργάνων σε ισάριθμους λήπτες από οικογένεια φίλου από τη Βέροια, ο οποίος  άδοξα χάθηκε, υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη δωρεά οργάνων.

– Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συντελούμενη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη, που οφείλεται στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

– Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην πατρίδα μας και διαδηλώνουμε την ανάγκη να υιοθετηθεί από όλους ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος.

– Στην εποχή μας, όπου η πληροφορία και η επικοινωνία κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησης των δύο ραδιοφωνικών σταθμών των ποντίων, του «Ράδιο Ακρίτες του Πόντου» της Θεσσαλονίκης και του ακριτικού σταθμού «Ράδιο Πόντος» της Παλαγίας του Έβρου, προκειμένου να διασωθούν και διαδοθούν τα ήθη και έθιμά μας.

– Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.

– Διακηρύσσουμε ότι με την ενεργή συμμετοχή μας στις Πανελλήνιες Συναντήσεις  Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι νέοι ευαισθητοποιούνται  απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.