Θεσσαλονίκη,17/ 11/ 2021

Αρ.Πρ.: 10450


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “48 Χρόνια από την Ιστορική Εξέγερση του Πολυτεχνείου.”

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης στην πατρίδα μας. Ένας αγώνας που μας κληροδότησε πολλά διδάγματα, με βασικό του σύνθημα, μεταξύ άλλων, το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Ο ηρωικός φοιτητικός και λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου φέρνει στη μνήμη όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας), που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Ο φοιτητικός ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη μεγάλης μερίδας του κόσμου και παρόλο που υιοθετούσε ως μορφή πάλης την άοπλη μάχη ενάντια στους ένοπλους μηχανισμούς, «βάφτηκε» στο αίμα.

Την 17η Νοεμβρίου πλήθος κόσμου συνέρρεε στο Πολυτεχνείο για να εκφράσει τα δημοκρατικά του αισθήματα, αγνοώντας τις εντολές της Χούντας. Ήρθε όμως αντιμέτωπο με τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν σχηματίσει έναν κλοιό στους γύρω δρόμους και εκεί είχαμε τους περισσότερους νεκρούς.

Από τότε πολλά έχουν γραφτεί, έχουν αναλυθεί και ακόμη περισσότερα έχουν επικροτηθεί ή αμφισβητηθεί. Το μήνυμα όμως παραμένει αλώβητο, επίκαιρο και χρήσιμο όσο ποτέ.

Όχι στον περιορισμό των δικαιωμάτων, όχι στη στέρηση της ελευθερίας, όχι στον έλεγχο της πληροφορίας και της επικοινωνίας, όχι στην καταπίεση και τον εξαναγκασμό, όχι στις διώξεις και τις εξορίες, όχι στην καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών, όχι στον αυταρχισμό και την επιβολή…με δυο λόγια «Κάτω η Χούντα».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα όχι μόνον εκείνων των ημερών, αλλά και ολόκληρου του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η Ομοσπονδία μας από την ίδρυση της στηρίζει την ύπαρξη της στις δημοκρατικές διαδικασίες, αναγνωρίζει το δικαίωμα τόσο στο λόγο, όσο και στον αντίλογο, υπερασπίζεται αξίες και ιδανικά, εμπιστεύεται τη νεολαία δίνοντας τον απαιτούμενο χώρο να δράσει, υποστηρίζει εμπράκτως την ελεύθερη βούληση, συνεχίζει να διδάσκεται από το Πολυτεχνείο και να αγωνίζεται για τα δικά της αιτήματα.

Διεκδικεί την ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας.

Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή.

Ποτέ πια Φασισμός!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

 Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου