ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΝΗΣΩΝ

Αθήνα, 21/ 10 / 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: “4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 στο Κλειστό Φαλήρου, το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι 1600 χορευτές και χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της  Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, καταχειροκροτούμενοι από τους 5.000 θεατές που παρακολούθησαν το φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και ήταν αφιερωμένο στην προστασία του Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό και την επιμέλεια διοργάνωσής του από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Την έναρξη του φεστιβάλ έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων κ. Ιωάννης Σαββίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης με το χαιρετισμό τους.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκαν φορείς και πρόσωπα για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την προσφορά της στην προστασία του Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά του στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Ελισσάβετ Παπαγιαννοπούλου – Κυριακίδου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και ο επιλοχίας καταδρομών Κυριάκος Τσολερίδης για την πράξη αυτοθυσίας απέναντι σε συνάνθρωπό του.

Επίσης τιμήθηκαν οι πρόεδροι των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την προσφορά τους στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού.

Η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού «Σέρρα» από 60 χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων, οι οποίοι καθήλωσαν τους θεατές και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης σε όλους.

Μετά τη λήξη του φεστιβάλ ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής και ποντιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο  Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο  εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιά κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθήνας κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Β’ Περιφέρειας Αθήνας κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Δαμανάκη, ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Χάρης Πασβαντίδης, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, ο δήμαρχος Πολυκάστρου Κιλκίς κ. Δημήτρης Σμυδάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.  κ. Δημήτρης Τομπουλίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Χρήστος Γαλανίδης, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Γιώργος Ποζίδης και Γιώργος Χατζηϊωαννίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» κ. Γιώργος Μπέρτσος, ο Υπ. Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων κ. Γιάννης Νικολάου, ο Πόντιος ηθοποιός κ. Λάζος Τερζάς.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ έκαναν ο ηθοποιός κ. Νίκος Νικολάου και η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος κα. Ερμίδου Γεωργία.