Θεσσαλονίκη, 20/ 11/ 2019

Aρ.Πρ.: 9631


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “6-8 Δεκεμβρίου 2019 – Διεθνές Συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας.”

Λίγο πριν τη λήξη του 2019, το οποίο έχει ορισθεί από την ομοσπονδία μας ως επετειακό έτος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου στις 19 Μαΐου του 1919, η οποία σήμανε την έναρξη της τελευταίας και πλέον βάρβαρης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του «Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 7-8 Δεκεμβρίου 2019. Το συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, θεωρείται το σημαντικότερο διεθνώς συνέδριο για τη Γενοκτονία για το 2019.

Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς η 9η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος». Επιδιώκοντας, επιπλέον, να επιτύχουμε συνειρμούς, οι οποίοι αναφέρονται στις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε την έναρξη του συνεδρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο συμμετάσχουν παγκοσμίου φήμης ιστορικοί και γενοκτονολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι S. Jacobs, Ι. Charny, H. Theriault,C.Wilkens, B.Morris,D. Ze’evi,, C. Aktar και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών της Γενοκτονίας (IAGS) και η Yazda,είναι να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο διαχρονικά κατατρέχει την ανθρωπότητα. Ως απόγονοι αυτών που επέζησαν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αισθανόμαστε πως οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, θεωρούμε πως η χώρα μας, η οποία κληροδότησε στο σύγχρονο κόσμο θεμελιώδεις ηθικές αξίες, ιδέες και έννοιες, οι οποίες συνεισέφεραν στο οικοδόμημα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, οφείλει να διατηρήσει τη θέση της ως καθοδηγητής της ανθρωπότητας, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρόληψης και της αποτροπής εγκλημάτων όπως η Γενοκτονία.

Ενημερώνουμε πως για τη συμμετοχή στο συνέδριο απαραίτητη είναι η εγγραφή, μέσω της ιστοσελίδας www.greekgenocide100.org. Στην ιστοσελίδα μπορείτε επιπλέον να βρείτε όλες τις σχετικές με το συνέδριο πληροφορίες, όπως τον χώρο διεξαγωγής των συνεδριών, τα βιογραφικά των ομιλητών, το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και προτεινόμενα ξενοδοχεία πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, οι οποίο θα ταξιδέψουν από μακριά.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης