Θεσσαλονίκη, 16/ 12/ 2021

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “9 Δεκεμβρίου 2021. Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού.”

«Είναι προφανές ότι είναι πολύ σημαντικό η Γενοκτονία να αναγνωριστεί τόσο για λόγους ηθικούς, όσο και για λόγους ιστορικούς & πολιτικούς. Η αναγνώριση μιας Γενοκτονίας έχει την σημασία της για τα θύματα και τους απογόνους τους. Αλλά έχει και τη σημασία της για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε το έγκλημα της Γενοκτονίας να μην αποσιωπηθεί και να μην επαναληφθεί.»
Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης
    Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, υπήρξε και η ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. της 14ης Σεπτεμβρίου 2015, που καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης & Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος». Η ημερομηνία παραπέμπει ευθέως στην ιστορική απόφαση της Ολομέλειας της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. της 9ης Δεκεμβρίου 1948, η οποία υιοθέτησε τη «Σύμβαση για την Πρόληψη και Ποινικοποίηση του Εγκλήματος της Γενοκτονίας», δίδοντας έτσι για πρώτη φορά νομική διάσταση στο έγκλημα αυτό.
    Η Παμποντιακη Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, διοργάνωσαν την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης & Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος». Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να προβάλει τις Γενοκτονίες του 20ου αιώνα, που δεν έχουν -ακόμη- αναγνωριστεί επίσημα από τη χώρα μας, αφού οι Γενοκτονίες Ελλήνων (Ν. 1994 & 1998), Αρμενίων (Ν. 1996) και Εβραίων (Ν. 2004) έχουν ήδη αναγνωρισθεί επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία.
    Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μετείχαν οι: Κυριάκος Μπατσάρας (Γενοκτονία Ασσυρίων), Γιάννης Γεωργίου (Γενοκτονία Ρομά), Ρουστάμ Μαχμουντιάν (Γενοκτονία Γεζιντί) και Σωτήρης Δανέζης (Γενοκτονία Τούτσι-Ρουάντα). Στη μουσική μετείχαν: ο κ. Ηλίας Υφαντίδης στην ποντιακή λύρα και το τραγούδι, ο κ. Βαρτάν Αποβιάν στο ντουντούκ και ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης στην κιθάρα.
    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η εκπρόσωπος της Α.Ε.Ε.Ε. κα. Λορύ Μπαραζιάν.
    Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της επετείου και τη δυναμική συμβολή της στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση των Γενοκτονιών, τιμούν κάθε χρόνο την 9η Δεκεμβρίου με εκδηλώσεις προβολής του σημαντικού μηνύματος για την καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας και της απόδοσης τιμών στα θύματά της.