Θεσσαλονίκη, 09/ 12/ 2020

Αρ.Πρ.: 10053


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : “9η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.”

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

«Η γενοκτονία δεν συμβαίνει απλά. Τις περισσότερες φορές είναι συστηματική, σχεδιασμένη, με ακριβείς στόχους, και μπορεί να υλοποιηθεί και εκτός εμπόλεμων καταστάσεων», είχε τονίσει στο μήνυμα του ο τότε Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση και την ενέταξε στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250).

Σκοπός της Ημέρας είναι να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για το νομοθέτημα αυτό και το ρόλο που έχει παίξει στην καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας και της απόδοσης τιμών στα θύματά της.

Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε με θέρμη την απόφαση του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την ως αποφασιστικό βήμα στη μάχη για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των υπολοίπων χριστιανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας. Αποτελεί ισχυρό παράγοντα στον αγώνα για την διαφύλαξη της Τιμής και της Αξιοπρέπειας της Μνήμης των Θυμάτων και πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την Πρόληψη του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά την ιδιαίτερα σημαντική επέτειο και καλεί Πολιτεία και Λαό να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα αυτό, με στόχο όχι μόνον την ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, αλλά και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων στις ημέρες μας και στο μέλλον.

 

Θυμήσου τα θύματα

Απότρεψε την Γενοκτονία

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου