Θεσσαλονίκη, 11/ 12/ 2018

Αρ.Πρ.: 8866


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης αυτού.”

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης αυτού, η οποία θεσπίστηκε από τον Ο.Η.Ε. στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του πανοσιολογιοτάτου πατρός Παντελεήμωνος εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Τοπαλίδης Χρήστος-Δήμητριος κύρηξε την έναρξη αναφερόμενος στον σκοπό πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπρόσωπων ομοσπονδιών, κ. Οραήλογλου Αντωνίου προέδρου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, κ. Καρακωστάνογλου Βενιαμίν επίτιμου προέδρου της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, κ.Κωσταντινου Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, κ. Χαλατζιάν Μπεντρός εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής. Δια επιστολής χαιρετισμό απηύθυναν, ο κ. Μπατσάρας Κυριάκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων και ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κα. Κόλια-Τσαρουχά Μαρία εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, πρώην πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παρχαρίδης Γεώργιος, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος και κ. Καλαφάτης Σταύρος, του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δελλής Γιάννης και του Κινήματος Αλλαγής κ. Αρβανιτίδης Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαρζηβρέττας Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος Π.Ε.Δ.-.Κ. Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών κ. Σαουλίδης Αντώνιος, ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ορφανός Γεώργιος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Δημοτικός Σύμβουλος  και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κυριζίδης Εφραίμ, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μωυσίδης Βασίλειος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και υποψήφιοι Βουλευτές Χειμωνίδου Αικατερίνη και Κομνηνός Γεώργιος καθώς και εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού Ταξίαρχος Βαλλίδης Σπυρίδων.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στην Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία ψηφίσθηκε ομοφώνως στις 9 Δεκεμβρίου του 1948 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σημαντική στην υιοθέτηση της Σύμβασης υπήρξε η συμβολή του  νομικού Ράφαελ Λέμκιν, εμπνευστή του όρου της Γενοκτονίας, στον οποίο έγινε εκτενής αναφορά.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της Π.Ο.Ε. Αλέξανδρος Εφραιμίδης και ο συντονιστής της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Ιωάννης Παπαδόπουλος παρουσίασαν ορισμένες από τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το επετειακό έτος 2019, το οποίο συμβολικά έχει επιλεγεί καθώς συμπληρώνονται εκατό έτη από την αποβίβαση του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό την 19η Μαΐου του 1919.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάσθηκε το επετειακό λογότυπο για την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την διαδικασία επιλογής και το ίδιο το λογότυπο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε. Παύλος Γαλεγαλίδης. Στη συνέχεια, ο εμπνευστής της κεντρικής ιδέας του λογοτύπου, Αλέξανδρος Μυριούνης αναφέρθηκε στα ερεθίσματα τα οποία οδήγησαν στη σύλληψή της και ο δημιουργός του, Δημήτρης Διαμαντόγιαννης, επεξήγησε τις τεχνικές που χρησιμοποιήσε για την καλλιτεχνική και σχεδιαστική απόδοσή του. Τέλος, εκ μέρους της δημιουργικής ομάδας, η οποία  συνδιαμόρφωσε το λογότυπο, ο Κωνσταντίνος Καρακασίδης έκανε την αναλυτική παρουσίαση αυτού.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης

        Ο  Γενικός Γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης