Θεσσαλονίκη, 03/ 06/ 2019

Αρ.Πρ.: 9278


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Trigona – Salakameralna Katowice Πολωνίας, 26.05.2019.”

 

Στην κατάμεστη Salakameralna του Katowice, αμέσως μετά το πέρας του κονσέρτου με την ένθετη μελωδή Trigona του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το οποίο απέδωσε η ορχήστρα NOSPR και οι ποντικές λύρες των Φίλιππου Κεσαπίδη και Ειρήνης Παρμακτσίδου, ένα θερμό μπιζάρισμα των ενθουσιασμένων ακροατών, αποκάλυψε για πολλοστή φορά στις αρχές συγκρότησής μας την αναγκαιότητα τολμηρής, εξωστρεφούς και καινοτόμου επικοινωνιακής προσαρμογής στο γίγνεσθαι της Ηπείρου μας.

Τόσο για τη διαπίστευση της μουσικής των Ελλήνων του Πόντου σε έμπειρα ακροατήρια, όσο και για τον συμμερισμό του αιτήματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την καλλιτεχνική ελίτ της Ευρωπαϊκής αγοράς.

Η σύμπραξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, διαπιστώνει μάλιστα ένα ανεκμετάλλευτο πεδίο διάδρασης στον πολιτιστικό άξονα Ελλάδας -Ευρώπης, ενώ η εγκαρδιωτική υποδοχή του μουσικού τρόπου των Ποντίων από τον συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον μαέστρο Scymon Bywalec, προάγει την αυτοεκτίμηση των ήχων μας, ενθαρρύνοντας επόμενες συνέργειες.

Η συγκινητική παρουσία στη Salakameralna, των Ελλήνων της δεύτερης πολιτικής προσφυγικής γενιάς στην Πολωνία, καταδεικνύει οδυνηρά τις ευκαιρίες που χάθηκαν στο παρελθόν για την συνάθροιση του πολιτισμικού πλούτου, αυτών των στερεοτυπικά αναγνωσμένων Ελλήνων, στο ταμείο του κοινού των Ποντίων. Οι γόνοι των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου, οι Πόντιοι της πρώην Σ. Ένωσης και οι εναπομείναντες Ρωμιοί της Μ. Θάλασσας, ως πολιτικά και πολιτιστικά κεφάλαια, διέλαθαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, της προσοχής του οργανωμένου χώρου των Ποντίων, με ανεπανόρθωτη ζημιά στο αυτογνωσιακό και παιδευτικό μας επίπεδο.

Η Π.Ο.Ε. και ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, με περηφάνια για τον ρόλο τους στην πραγμάτωση της συναυλίας στις 26.05.2019 στη Salakameralna, ευχαριστεί τους μουσικούς Φίλιππο Κεσαπίδη και Ειρήνη Παρμακτσίδου για την αφοσίωσή τους στο κοινό όραμα. Παραμένουμε μάλιστα ευγνώμονες στον μουσικό στοχαστή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς αφιέρωσε το έργο του Pontische Suite,στο επετειακό 2019.

Αναπολώντας ακόμη με συγκίνηση τους ανυπόκριτους εναγκαλισμούς με τον Μιχάλη Χρυσουλίδη, καθηγητή στη σχολή Καλών Τεχνών του Katowice και τη σοπράνο Karina Trapezanidou – Skrzeszewska, χαιρετίζουμε το μέλλον της κοινή μας Αργούς, της Pontische Suite.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης        Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος