19/ 05/ 2017


Προς: Τη Βουλή των Ελλήνων

Ψήφισμα

19η Μαΐου 2017

Mόλις δύο χρόνια μας χωρίζουν από την ημερομηνία που θα σημάνει την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η επί σειρά ετών παντελής έλλειψη πολιτικής προθυμίας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας εκτός συνόρων, έχει πλέον, δυστυχώς, μετατραπεί σε ύπουλη αμφισβήτηση και υπονόμευση αυτού. Τι κι αν ο αρνητής υπουργός απομακρύνθηκε από τη θέση του προσφάτως; Η στάση και η αντιμετώπιση της Πολιτείας προς το ζήτημα αυτό παραμένει, μάλλον επετειακή, παρά ουσιαστική. Το κεφάλαιο της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, όπου υπάρχει σαφής αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό και την Γενοκτονία, εξακολουθεί να παραμένει εκτός ύλης. Πώς είναι δυνατό να μην διδάσκεται η διάπραξη ενός εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας από το κράτος εκείνο, ο λαός του οποίου έχει υποστεί γενοκτονία; Οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους αλλά και τους άλλους λαούς που έχουν υποστεί Γενοκτονία όπως οι Εβραίοι, θα έπρεπε να πρωτοστατούν στον παγκόσμιο αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταδίκης των γενοκτονιών. Αντ’ αυτού η Ελλάδα, ούτε ενθαρρύνει ούτε επιβραβεύει τις πρωτοβουλίες τρίτων χωρών για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Επειδή πλησιάζει η συμπλήρωση 100 ετών από την ημερομηνία ορόσημο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ωστόσο, αντί της κορύφωσης των πρωτοβουλιών και δράσεων για ανάδειξη του ζητήματος διεθνώς, υπάρχει αποδυνάμωση και υπονόμευση του αγώνα μας από την ελληνική πολιτεία. Επειδή την ίδια στιγμή η πολιτική του τουρκικού κράτους χρησιμοποιεί ρητορική μίσους, επιμένει στην άρνηση των γενοκτονιών, και διαπράττει γενοκτονία της μνήμης. Επειδή εμείς γνωρίζουμε «τι εστί» γενοκτονία και δεν θέλουμε να ξαναζήσει η Ανθρωπότητα το ίδιο δράμα. Επειδή ο αγώνας μας, εδώ και χρόνια ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι διαρκής και δεν θα ανακοπεί μέχρι και την οριστική δικαίωση,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Ελληνική Βουλή:

Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Τούρκους, συμπληρώνοντας την Τριάδα των Γενοκτονιών που έγιναν στον ίδιο χώρο και χρόνο, από τον ίδιο θύτη και για τους ίδιους ιστορικούς λόγους.

Να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου, προχωρώντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της διδασκαλίας της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Να θέσει στην ατζέντα των Ευρω-Τουρκικών συνομιλιών την αναγνώριση των γενοκτονιών των Χριστιανικών λαών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, ως όρο ειρηνικής, ομαλής και δημοκρατικής εισόδου της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Να θέσει το ζήτημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας στις διμερείς σχέσεις με το Τούρκικο κράτος.