Θεσσαλονίκη, 02/ 09/ 2023

Αρ.Πρ.:11777


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Έντονη διαμαρτυρία της Π.Ο.Ε. για την προσβλητική ανάρτηση της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, με έδρα τη Σμύρνη.”

Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πλέον έντονο τρόπο την αισχρή όσο και προσβλητική ανάρτηση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter – facebook) της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη, με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης» της Τουρκίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την θλιβερή επέτειο της έναρξης της επίθεσης του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ, που οδήγησε στην ήττα του ελληνικού στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο και ακολούθως στην Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου Χριστιανών προσφύγων προς την Ελλάδα.

Οφείλουμε να συγχαρούμε δημόσια τον Πρέσβη μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο NATO κ. Ιωάννη-Μιλτιάδη Νικολαΐδη, για την άμεση αντίδραση του με γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας που κατέθεσε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα. Όπως όμως δείχνει η εξέλιξη των γεγονότων, αυτό δεν αρκεί.

Είναι γνωστό ότι αυτή η προκλητική ενέργεια από πλευράς ΝΑΤΟ επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη φορά, αφού έχει προηγηθεί μία ακόμη αντίστοιχη ανάρτηση το 2022. Είναι προφανές πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εάν τέτοιο προκλητικό ατόπημα γίνει μία φορά, θα μπορούσε να αποδοθεί και σε λάθος ή σε «κακιά στιγμή», η επανάληψη μιας τέτοιας ενέργειας ωστόσο μόνο ως συνειδητή και μεθοδευμένη πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί.

Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, μετά την αντίδραση της Ελλάδας, η αντίστοιχη ανάρτηση διαγράφηκε, ενώ φέτος όπως όλα δείχνουν δεν θα διαγραφεί και θα παραμείνει να προκαλεί και τα εθνικά μας αντανακλαστικά.

Ζητούμε επιτακτικά από όλους τους αρμόδιους φορείς του ΥΠ.ΕΞ. και της Κυβέρνησης, την άμεση και συντονισμένη ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών με σκοπό την διαγραφή της φετινής ανάρτησης καθώς και την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η εν λόγω προκλητική ανάρτηση να παγιωθεί και να καταλήξει εθιμικό δίκαιο και κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, ίσως επαυξημένη και σίγουρα ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου