Θεσσαλονίκη, 17/ 9/ 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Θεσσαλονίκη.”

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ποντιακών χορών, θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαι ντε Σπορ) , ώρα 19.00 – είσοδος ελεύθερη.

2000  χορευτές και χοροδιδάσκαλοι, νέοι και νέες αλλά και βετεράνοι των 370 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος θα χορέψουν όλοι μαζί το χορό της ενότητας,   δημιουργίας και υπόσχεσης  σ’ ένα κατάμεστο στάδιο τιμώντας την μνήμη του αξεπέραστου ,  αειμνήστου λυράρη Γώγου Πετρίδη του επονομαζόμενου και «Πατριάρχη της Λύρας».

Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με απόφαση του οποίου πριν λίγες ημέρες παραχωρήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου:

α)Διατηρητέο κτίριο 1040τ.μ  και

β)Ανοικτός χώρος 5 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά για την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης , πολιτιστικής ανάπτυξης και στήριξης της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τις επόμενες γενιές.

Στις χορευτικές παρουσιάσεις συμμετέχουν,  πλήθος ποντίων καλλιτεχνών επαγγελματιών και ερασιτεχνών,  καθώς και τα τμήματα νεολαίας των πέντε (5) συνδέσμων ποντιακών σωματείων που συγκροτούν πανελλαδικά τις εξής περιφέρειες της ομοσπονδίας:

1)Νότιας Ελλάδος και Νήσων  με τους χορούς της Αργυρούπολης

2)Κεντρικής Μακεδονίας  και Θεσσαλίας με τους χορούς της Πάφρας

3)Δυτικής Μακεδονίας  και Ηπείρου με τους χορούς της Ματσούκας – Τραπεζούντος

4)Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους χορούς της Κερασούντας- Νικόπολης

5)Νομού Θεσσαλονίκης με τους χορούς Καρς – Καυκάσου.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.  το επόμενο Φεστιβάλ ποντιακών χορών θα λάβει χώρα στο νεότευκτο υπερσύγχρονο κλειστό  στάδιο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης το φθινόπωρο του 2010.