Θεσσαλονίκη, 05/ 03/ 2008


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ανακοίνωση Π.Ο.Ε. για την αναστήλωση Μνημείων στην Τουρκία.”

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σε δημοσίευμα της 5.3.2008 επιβεβαιώνει τις κατά καιρούς δημόσιες ανακοινώσεις και καταγγελίες μας ότι οι εκτελούμενες υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας αναστηλωτικές εργασίες στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου προκαλούν ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και παραμορφώσεις, που παραποιούν και αλλοιώνουν τον θρησκευτικό χαρακτήρα του μνημείου.

Ταυτόχρονα επισημαίνονται σοβαρές τεχνικές αστοχίες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές και στο εξωτερικό τείχος και στις εσωτερικές τοιχοποιίες.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του διευθυντού του Μουσείου της Τραπεζούντας Γιλμαζέρ Σαχίλογλου, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα της αναστήλωσης είναι τόσο κακό που θεωρεί ότι οι εργασίες πρέπει να επαναληφθούν από την αρχή.

Προηγήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα στις 31.10.2007, στην «Μιλιέτ» με τίτλο «Sumela yok ediliyor», δηλαδή «Η Σουμελά καταστρέφεται», στην «Ραντικάλ» με τίτλο «Sumela’ de 40 yilin sonu Facia», δηλαδή «Σουμελά αποτέλεσμα σαράντα ετών: Καταστροφή» και στην Ζαμάν «Sumela Manastiri yeniden restore edilecek», δηλαδή «Το μοναστήρι της Σουμελά θα αναστηλωθεί από την αρχή».

Τα δημοσιεύματα αυτά φέρνουν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την επείγουσα ανάγκη προστασίας γενικώς των μνημείων του ποντιακού Ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο με πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος σε συνεργασία με την UNESCO και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Η υφιστάμενη κατάσταση επιβάλλει να αποδοθεί η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο στην θεία λατρεία, αναγνωριζομένων βεβαίως των πνευματικών δικαιωμάτων του ιστορικά κατά τόπο αρμόδιου Οικουμενικού Πατριαρχείου.