Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας (Π.Ε.Ν.) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων

της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Αθήνα, 30/01/2024


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Απολογισμός Εκδήλωσης για την Προφορική Ιστορία”.

Θέμα: «Απολογισμός Εκδήλωσης για την Προφορική Ιστορία»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας (Π.Ε.Ν.) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που αφορούσε στην «Προφορική Ιστορία», το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των δράσεων της Ποντιακής Νεολαίας με κοινή θεματολογία που προτάθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η εκδήλωση στηρίχθηκε σε 2 βασικούς άξονες, δηλαδή σε ομιλίες, οι οποίες ήταν δύο στο σύνολο, μαζί με μουσικά κομμάτια στο τέλος των ομιλιών. Αρχικά, η αναπληρώτρια Συντονίστρια της Π.Ε.Ν. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Μαρία Ξαντινίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συντόνισε τους χαιρετισμούς. Συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυναν, κατά σειρά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), Θοδωρής Μακρίδης, ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Ε., Αθηνά Σωτηριάδου, η οποία, μέσα σε όλα μετέφερε και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.Ε., κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη. Τέλος, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους ο Συντονιστής της Π.Ε.Ν. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Νικόλαος Κοέντας, ο οποίος, μάλιστα, ευχαρίστησε με τη σειρά του τα μέλη του Συμβουλίου της Π.Ε.Ν. και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Με το πέρας των χαιρετισμών, έγινε μια σύντομη αναφορά στα βιογραφικά των δύο  ομιλητών, στα πλαίσια γνωριμίας και εξοικείωσης με τους ίδιους και το έργο τους, και ξεκίνησε με την πρώτη ομιλία ο κ. Ηλίας Υφαντίδης, η οποία είχε ως θέμα την «παράδοση μέσα από τη βιωματική διαδικασία». Πιο ειδικά, αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα που αφορούσαν στην οικογένεια, καθώς και σε άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, όπως ο δάσκαλός του στην ποντιακή λύρα, Γεώργιος Αμαραντίδης. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην αγωνία που είχε από νεαρός για τη διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου και την καταγραφή Ποντιακών Δρώμενων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα ερεθίσματα και ο τρόπος που μεγάλωσε, έπειτα από ένα σημείο άρχισαν να «περνούν στη γραφίδα». Μας εξήγησε πώς η οικογένειά του και άλλοι άνθρωποι μέσω των διηγήσεων και της ζωής τους, αποτέλεσαν θεμέλιο για την εξέλιξη και τη μετέπειτα πορεία του, έχοντας ως «άρμα» την ποντιακή λύρα, καθώς, επίσης, και πώς μέσω των εξιστορήσεων γεγονότων, την περιγραφή εθίμων και παραδόσεων, ιδίως από τους ηλικιωμένους συγγενείς του, εμπνεύστηκε να γράψει κάποια από τα μουσικο-αφηγηματικά δρώμενα και θεατρικά έργα του.

Η δεύτερη ομιλία από την κ. Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, αφορούσε στην «Προφορική Ιστορία και εφαρμογές της στη Δημόσια Ιστορία» την οποία, μάλιστα, πάντρεψε αυθόρμητα και με επιδέξιο τρόπο με την πρώτη ομιλία του κ.Υφαντίδη, αναφέροντας πως «όσα ακούσαμε μόλις, αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα Προφορικής Ιστορίας». Το τελευταίο αιτιολόγησε μέσα από αναφορές στα βιώματα που μόλις είχε διηγηθεί ο κ. Ηλίας, με ταυτόχρονο παραλληλισμό με τον ορισμό και τη μεθοδολογία που ακολουθούμε στην Επιστήμη της Προφορικής Ιστορίας. Στη συνέχεια, αφού ανέλυσε σύντομα τη μεθοδολογία αυτή και αναφέρθηκε σε παραδείγματα, έκανε λόγο για τη σημασία της Προφορικής Ιστορίας και πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με το περιεχόμενο των ήδη υπαρχόντων αρχείων καλύπτοντας κενά ή φέρνοντας αλήθειες στο φως, δίνοντας βαρύτητα στους «αφανείς ήρωες» και εξετάζοντας τα γεγονότα μέσα από τη δική τους σκοπιά. Με αφορμή αυτό, έγινε συζήτηση και για τη σημασία της υποκειμενικότητας στην Προφορική Ιστορία και, κατ’ επέκταση, και για τις δυσκολίες κατά την λήψη συνεντεύξεων- πέρα από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται- και, επιπρόσθετα, για τις αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών σχετικά με την Προφορική Ιστορία.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του κοινού και των δύο ομιλητών με αφορμή απορίες και σκέψεις που είχαν δημιουργηθεί. Τέλος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ομιλιών, συζητήσαμε για τη δημιουργία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας και τη δράση τους, καθώς και για σχετικά Σεμινάρια που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Κρατώντας όλα όσα είχαν ειπωθεί, αλλά και με αφορμή αυτά, την εκδήλωση έκλεισε ο Σωκράτης Ξαντινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο οποίος ερμήνευσε δύο κομμάτια βασισμένα σε γεγονότα που αφορούσαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κάτι για το οποίο έγινε αναφορά και στις ομιλίες – πώς δηλαδή πραγματικά γεγονότα και μουσική – τραγούδια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς τα πρώτα χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα για να δημιουργηθούν τα δεύτερα.

Για ακόμα μια φορά, ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής- μέλη και μη του Συμβουλίου της Π.Ε.Ν. Ένα ιδιαίτερα μεγάλο «Ευχαριστώ» οφείλουμε στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού για την παραχώρηση της αίθουσας, αλλά και στους δύο ομιλητές, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι εξαρχής να συνεισφέρουν στις δράσεις της Νεολαίας και χάρη σε αυτούς έχουμε κάποια παραπάνω «όπλα στη φαρέτρα μας» και γόνιμο προβληματισμό, έπειτα από όσα συζητήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου της 27ης Ιανουαρίου 2024. Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον Σωκράτη Ξαντινίδη για το μουσικό πλαίσιο της εκδήλωσης και τη Μορφούλα Δαφνητίδη για το φωτογραφικό υλικό.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι το οποίο τόνισε και ο Συντονιστής της Π.Ε.Ν., Νικόλαος Κοέντας κατά τον χαιρετισμό του. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η πρώτη που διοργανώνεται επί θητείας του συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ο λόγος για το παραπάνω είναι πως, μέσα από παρόμοια εγχειρήματα, η Νεολαία της Ομοσπονδίας μας δηλώνει πως είναι παρούσα και δυναμώνει όλο και περισσότερο, αποκτώντας σταδιακά στο δυναμικό της δράσεις που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας αναφορικά με την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των προγόνων μας, αλλά και τη διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας, παράλληλα με τη διατήρηση της ταυτότητας, της μοναδικότητάς μας και τη συνέχιση της εξέλιξης και της προόδου μας στην κοινωνία που ζούμε. Εις το επανιδείν!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Κοέντας

Η Γραμματέας Δήμτρα Σκάλκου