Θεσσαλονίκη, 27/ 02/ 2020

Αρ.Πρ.: 9760


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «19.5.1919», με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  σε σκηνοθεσία Φώτη Μάραντου και αρχισυνταξία Σπύρου Σιγούρου, προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού.

Το ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε με υπότιτλους  έχει γυριστεί στην Γερμανική γλώσσα και στόχο έχει την αμεσότερη επικοινωνία του θέματος της Γενοκτονίας στο γερμανόφωνο κοινό.

Η εκδήλωση  η οποία  τελούσε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων ενώ στη συνέχεια η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την Ζωή Τηγανούρια – μουσικοσυνθέτις, σολίστ του ακορντεόν και performer – η οποία παρουσίασε  το νέο της τραγούδι με τίτλο «Γενοκτονία», το τραγούδι «Σαμοθράκης Βήμα» σε στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου καθώς επίσης και μια διασκευή του χορού «Σερανίτσα».   Αμέσως μετά ο σκηνοθέτης Φώτης Μάραντος και ο αρχισυντάκτης Σπύρος Σιγούρος προλόγησαν το ντοκιμαντέρ και ακολούθησε η προβολή του.

Στην συνέχεια ο καταξιωμένος ηθοποιός και πρωταγωνιστής της πετυχημένης σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» Τάκης Βαμβακίδης απήγγειλε αποσπάσματα από το έργο-ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου» . Τον συνόδευσαν ο  Γιάννη Μιχαηλίδης  στο τραγούδι, ο Γιώργος  Παπαδόπουλος  στη λύρα και ο  Παύλος Σταματίδης  στο νταούλι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα. Ταυτόχρονα σε όλη την εκδήλωση γινόταν διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα από την κα Καγιοπούλου – Καϊα Μανουέλλα.

Η συγκεκριμένη, σηματοδοτούσε την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020, χρονιά ορόσημο για την Ένωσή Ποντίων Νίκαιας  Κορυδαλλού  αφού κλείνει 70 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και την κοινωνία.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου