Θεσσαλονίκη, 09/02/2020

Αρ.Πρ.: 9728


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Προβληματισμοί με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – Ο Πατέρας των Τούρκων», ως προσφορά από κυριακάτικη εφημερίδα.”

Με ανάμικτα συναισθήματα πληροφορηθήκαμε την πρωτοβουλία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», να προσφέρει μαζί με την κυριακάτικη έκδοση της 9ης Φεβρουαρίου, το βιβλίο του Ryan Gingeras με τη βιογραφία του «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ-Ο Πατέρας των Τούρκων».

Δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα του ερευνητικού έργου του συγγραφέα ούτε, πολύ περισσότερο, το δικαίωμα της εφημερίδας να εκδίδει και να προβάλλει αυτό που θέλει και επιλέγει.

Μας δημιουργεί όμως αλγεινή εντύπωση και γεννά εύλογες απορίες η επιλογή του χρόνου για την εν λόγω παρουσίαση. Στο μέσον της κορύφωσης μιας κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με ευαίσθητα τα αντανακλαστικά σε κάθε τι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει όξυνση, τι θα προσέφερε στον παρόντα χρόνο αυτή η κίνηση; Θα εξυπηρετούσε και ποιον  η αναζωπύρωση μιας συζήτησης γύρω από την προσωπικότητα του Μουσταφά Κεμάλ; Θα βοηθούσε και ποιον η κατάθεση μιας «αντικειμενικής» αναφοράς στις ημέρες και τα έργα του; Το γεγονός ότι το βιβλίο προσφέρεται δωρεάν στους αναγνώστες, κάτι που ακυρώνει κάθε εμπόδιο για την απόκτηση του, που στοχεύει και ποιον βοηθάει;

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι αυτής της εμβέλειας οι ιστορικές προσωπικότητες συνθέτονται από αντικρουόμενα χαρακτηριστικά, ανάλογα από την οπτική που ο καθένας βλέπει τα γεγονότα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τους Έλληνες απανταχού της οικουμένης και κυρίως για τους προσφυγικής καταγωγής, ο Μουσταφά Κεμάλ είναι συνώνυμο του δυνάστη, του εγκληματία, του γενοκτόνου. Όποιο κι αν ήταν το όραμα του, όσο καλά κι αν θεωρείται ότι το υλοποίησε, η ιστορική αλήθεια είναι ότι το θεμελίωσε και το έκτισε πάνω στα εκατοντάδες  κατακρεουργημένα πτώματα αθώων και ανυποψίαστων Χριστιανών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Με αιματοβαμμένα χέρια υπέγραψε την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας». Απ’ όλα τα προσωνύμια που του έχουν αποδοθεί, το πλέον ταιριαστό είναι το «Πατέρας του Ναζισμού και του Χίτλερ».

Μόλις συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κάποιοι προκρίνουν την «αντικειμενικότητα» και την «ψύχραιμη ματιά» σε μια δεύτερη ανάγνωση της Ιστορίας. Εμείς, οι απόγονοι όσων δεν γενοκτονήθηκαν από το «όραμα» του Μουσταφά Κεμάλ, μελετάμε την Ιστορία που γράφτηκε από τη θυσία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, 700.000 Ελλήνων της Ιωνικής γης, 1.500.000 Αρμενίων, αγνώστου αριθμού Ασσυρίων και 1.200.000 ρακένδυτων προσφύγων που τσουβαλιάστηκαν στην Ελλάδα. Οι ατέλειωτες σειρές των προσφύγων είναι το Κόκκινο Ποτάμι της δικής μας Ιστορίας και με το αίμα τους γράφει πεντακάθαρα ποιοι είναι οι γενοκτονημένοι και ποιος είναι ο θύτης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου