Θεσσαλονίκη, 03/ 09/ 2021

Αρ.Πρ.: 10369


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Με βαθιά συγκίνηση και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη.”

Με βαθιά συγκίνηση και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη στο ταξίδι προς την αιωνιότητα. Κατευοδώνουμε στο μεγάλο ταξίδι προς την αθανασία, τον τελευταίο πιθανόν μεγάλο Έλληνα της εποχής μας, σίγουρα όμως τον τελευταίο «της γενιάς που στάθηκε όρθια».

Αποχωριζόμαστε τον κατεξοχήν οικουμενικό καλλιτέχνη, ταυτόχρονα όμως και τον άνθρωπο των μεγάλων αγώνων, τον ασυμβίβαστο υπερασπιστή της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα με μια προσωπικότητα ανήσυχη και δημιουργική. Κατάφερε να βάλει αβίαστα την ποίηση σε κάθε σπίτι και τελικά να αναγνωριστεί παγκόσμια.

Εκτός από το τεράστιο μουσικό του έργο που αφήνει παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, κληροδοτεί στη νέα γενιά την άσβεστη αγάπη του για την Ελλάδα και την αδάμαστη θέληση του να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τέλους για τα ιδανικά και τα πιστεύω του. Πολιτική διαθήκη προς όλους μας είναι τα λόγια του.

«Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.»

Ακόμη και οι λέξεις μοιάζουν ανίκανες να περιγράψουν τις πολυάριθμες, σημαντικές και αντιφατικές συχνά πτυχές της χαρισματικής προσωπικότητάς του. Και τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλειώδες έργο του. Το κενό που άφησε πίσω του είναι όχι απλώς μεγάλο και βαθύ, αλλά τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης, που έφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια του, υπήρξε ένας, μοναδικός και αναντικατάστατος.

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» αποχαιρετά και ευχαριστεί τον Μίκη Θεοδωράκη.

Άξιος Εστί!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου