Θεσσαλονίκη, 1/ 12/ 2023

Αρ.Πρ.:11944


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και θεατών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε φέτος με απόλυτη επιτυχία, το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι 1.700 χορευτές, οι χοροδιδάσκαλοι, οι μουσικοί, οι οργανοπαίκτες και όλοι οι συντελεστές από τις πέντε περιφέρειες των σωματείων μελών που ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της ομοσπονδίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, την αγάπη τους για την παράδοση, το αίσθημα προσφοράς, το μεράκι τους σε έναν κύκλο που πλημμύρισε από αισιοδοξία, λάμψη και υπερηφάνεια.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πανοσιολογιώτατος πατέρας Γρηγόριος, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρώην εκτελεστική γραμματέας κα. Ζωή Κοσμίδου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Χατζηκυριακίδης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Αθηνά Νακούση.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης δήλωσε: «Φέτος, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εν λόγω Συνθήκη μπορεί σε γενικές γραμμές να ισορρόπησε αποτελεσματικά τις αντικρουόμενες δυνάμεις, αλλά κατέστρεψε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και τους οδήγησε στην προσφυγιά με νέες απώλειες ζωών. Ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκε στα ελληνικά εδάφη, αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, πρόκοψε και  άνθισε, μεταλαμπάδεψε τον πολιτισμό που δημιούργησαν στα πατρογονικά εδάφη οι πρόγονοί του και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της νέας πατρίδας μας. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η παρουσία νέου αίματος με ισχυρά ελληνικά χαρακτηριστικά, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την ισχυροποίηση και πλήρη εδραίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Θράκης. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τη συμβολή των προσφύγων στη δημιουργία και ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ο καλύτερος τρόπος να το πράξει, είναι να συνδράμει καθοριστικά στην υπόθεση της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Για μας, τους απογόνους όσων δε γενοκτονήθηκαν, το κομμάτι της ηθικής και ιστορικής δικαίωσης των προγόνων μας, παραμένει ανοικτή πληγή, που απαιτεί επούλωση. Και απ’ αυτό το βήμα, διατρανώνουμε για μία ακόμη φορά την απόφασή μας, να αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση, μαζί με τους εκπροσώπους των Αρμενίων και των Ασσυρίων, για την Αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Αθηνά Νακούση δήλωσε: «Σήμερα, η καρδιά του Πόντου χτυπά στην Πρωτεύουσα της Θράκης, χτυπά στην πόλη της Κομοτηνής, χτυπά εδώ που η καρδιά των Ποντίων ακόμα και τώρα μετά από 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης μας βρίσκει με τις μνήμες ζωντανές κάθε λεπτού, κάθε ημέρας που οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν και άφησαν τις εστίες τους για μια νέα αρχή, σε έναν νέο κόσμο, σε μια νέα γη. Σήμερα χτυπά στην Κομοτηνή η δύναμη του χορού του Πόντου, χτυπά η ψυχή που ενώνοντας τα χέρια ο καθένας από εμάς , δίνει την δύναμη στην πατρογονική μας γη, για να σείεται και να γνωρίζει ότι αν και ξεριζωμένοι από εκεί, υπάρχουμε και πάντα θα υπάρχουμε. Σήμερα ο Πόντος ζει ανάμεσά μας, σήμερα ο Πόντος μιλά μέσα από τα βήματα και το ρυθμό της Ποντιακής λύρας. Σήμερα η Θράκη δίνει την δύναμη στην γη μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να επιστρέψουμε στο μέλλον στην μάνα γη, νικητές των διωγμών και του ξεριζωμού μας. Ας δώσουμε λοιπόν σήμερα αυτή την ενότητα την οποία οι πρόγονοι μας την είχαν και έμειναν ενωμένοι σε κάθε ημέρα, σε κάθε κακουχία, φέρνοντας σε εμάς την παράδοση μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, τα οποία μέχρι και τώρα μας βρίσκουν τον έναν δίπλα στον άλλον».

Την αυλαία της μεγάλης γιορτής της Ομοσπονδίας άνοιξε η συναυλία από μουσικούς καλλιτέχνες της Θράκης, οι οποίοι μας παρέσυραν σε ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τις μελωδίες των μουσικών οργάνων του Πόντου.  Ακολούθησε η είσοδος των λαβάρων, η ταυτότητα των σωματείων μας, καθώς και η μεγάλη είσοδος των χορευτών, οι οποίοι φώτισαν με την λάμψη τους τον χώρο του γηπέδου και παρέδωσαν την σκυτάλη στις ομάδες των πέντε Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που παρουσίασαν με την σειρά τους, τους δικούς του χορούς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασε η ραδιοφωνική παραγωγός και εκδότρια της εφημερίδας Παρατηρητής κα. Νατάσα Βαφειάδου ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Μιχάλης Βαμβακάς και η Χρύσα Μαυρίδου, και η κα Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη την προετοιμασία των κειμένων.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκε η μνήμη του Αυστραλού ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, Συνταγματάρχη του αγγλικού στρατού και αρμόδιο για την περίθαλψη των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης George Divine Treloar (Τριλόουαρ), του κορυφαίου συγγραφέα και στιχουργού μεγάλων επιτυχιών Λευτέρη Χαψιάδη, καθώς και του δεξιοτέχνη του κλαρίνου στη ποντιακή παράδοση Γιώργου Κεσίδη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους χιλιάδες χορευτές, συντονιστές χοροδιδασκάλους, καλλιτέχνες, τεχνικούς, σκηνοθέτη και συνεργάτες, στους εθελοντές οι οποίοι με τη άοκνη προσπάθεια τους συνέβαλλαν στην άρτια διεξαγωγή του Φεστιβάλ, τους προέδρους και  τα διοικητικά συμβούλια των Σ.ΠΟ.Σ. και των ποντιακών σωματείων, αλλά και τους χιλιάδες θεατές που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ έως το τέλος της εκδήλωσης.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει θερμές ευχαριστίες για τη συνδιοργάνωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στον Δήμο Κομοτηνής. Ιδιαιτέρως στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην Σχολή Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και την κοσμήτορα κα Ελένη Δούδα για την παραχώρηση του Κλειστού Πανεπιστημιακού γυμναστηρίου και τον Δήμο Δράμας για την παραχώρηση του τάπητα.

Επίσης απευθύνει ευχαριστίες στην εταιρεία LIVEMEDIA η οποία μετέδωσε ζωντανά το Φεστιβάλ σε χιλιάδες θεατές σε όλη την υφήλιο, σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ιστοσελίδες και έντυπα που πρόβαλαν την εκδήλωση. Θερμές ευχαριστίες στον χορηγό της εκδήλωσης κ. Αντώνη Γραβάνη και το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης, για τη διάθεση γευμάτων για τους χορευτές μας, καθώς και σε όλους τους χορηγούς όπως, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, τον Πέτρο Ζωγράφου Ασφάλειες Κτηματομεσητικά και Διαχείριση Κοινόχρηστων, την Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης και την 2k Project, τον Δημοσθένη Δημητριάδη Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων, την Adapa Greece ABEE, τον επιχειρηματία Νίκο Ευκαρπίδη, την Εβροφάρμα, την Ζυθοποιία Μακεδονίας και Θράκης Α.Ε, την Νίκη Τζελεπίδου και ΣΙΑ Ο.Ε, το ζαχαροπλαστείο ΄΄Το σπίτι του Γλυκού΄΄,το Αρτοποιείο Μπουκιές, το Αρτοζαχαροπλαστείο Λαρίσα, το Ανθοπωλείο Ανεμώνη και την Θρακιώτικη Ζύμη για την στήριξη τους.

Καθώς και στους χορηγούς επικοινωνίας, Παραδοσιακός Ραδιοφωνικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης Αλέξιος Κομνηνός, Ράδιο Ακρίτες,  Ράδιο Παρατηρητής, Δίαυλος Ροδόπης, Ροή news, ΕΡΤ Κομοτηνής, Εφημερίδα Θρακική Αγορά, Ορεστιάδα Δημοτική Τηλεόραση,  Εύξεινος Πόντος, Παρατηρητής Της Θράκης, Παρέα με την Φένια, Πρωινός Τύπος , politis press, Center TV,  Τραπεζούντα. Gr, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Χρόνος, Star Βορείου Ελλάδος, Flash TV.

Ακόμη η Π.Ο.Ε. επισημαίνει τη σημαντική βοήθεια και τους ευχαριστεί γι’ αυτό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό του Παραρτήματος Κομοτηνής, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης του Παραρτήματος Κομοτηνής, το ΕΚΑΒ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, την Αστυνομική Διεύθυνση και το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής καθώς επίσης και το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Με το ελπιδοφόρο μήνυμα των σωματείων μελών της Π.Ο.Ε. και τη συμμετοχή τους στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ανανεώνουμε το ραντεβού μας για νέες μελλοντικές και δημιουργικές δράσεις.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου