Θεσσαλονίκη, 19/05/2012

                                                                                                Αρ.Πρ.: 5120


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.”

Με την καθολική αποδοκιμασία των ενεργειών του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από το πλήθος χιλιάδων μελών και φίλων της Π.Ο.Ε. αλλά και απλών πολιτών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά της Πλατείας Αγίας Σοφίας (σας επισυνάπτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό) κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι δεν κατανοεί τους πραγματικούς λόγους της απόφασης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να προσπαθήσει να απαγορέψει την παλλαϊκή εκδήλωση μνήμης της Π.Ο.Ε.,  τόνισε ότι λυπάται για το γεγονός αυτό  και κατέληξε ότι την απάντηση  στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης έδωσε η  κατάμεστη Πλατεία με τους χιλιάδες Ποντίους από όλη την Ελλάδα που τίμησαν για μια ακόμη χρονιά ενωτικά και συλλογικά την Ιερή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.  αναφέρθηκε στους αγώνες και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας με πρώτο θετικό βήμα το ομόφωνο ψήφισμα από την Περιφέρεια Αττικής μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας που ύστερα από σχετικό αίτημα της Π.Ο.Ε. απέστειλε ψήφισμα στην Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει με συγκεκριμένες ενέργειες στην διεθνοποίηση του ζητήματος.

Ο κεντρικός ομιλητής Βουλευτής Νew Hampshire Θωμάς Κατσιαντώνης κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τις ενέργειες των ομογενών Γερουσιαστών και Βουλευτών στις Η.Π.Α. για την συνεχιζόμενη προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας σε περισσότερες από τις ήδη που έχουν πράξει Πολιτείες της Αμερικής. Ο κ.Κατσιαντώνης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο τη μεγάλη προσφορά τους στο Έθνος και στην πατρίδα, τη σημαντική συμμετοχή τους στα δρώμενα του απόδημου ελληνισμού όπου γης,  τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτισμένων κρατών και κοινωνιών.

Προ των ομιλιών εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης,  κατατέθηκε στεφάνι από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.  Γιώργο Παρχαρίδη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των θυμάτων.

Χαιρετισμούς  σχετικούς με το νόημα και τον συμβολισμό της ημέρας απέστειλαν οι: Αντώνης Σαμαράς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος Πρόεδρος Ανεξάρτητων Ελλήνων και Αλέκα Παπαρήγα Γ.Γ ΚΚΕ. Αμέσως μετά το πέρας των χαιρετισμών και των ομιλιών ακολούθησε ειρηνική πορεία στο Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα που σας επισυνάπτουμε

Με μεγάλη επιτυχία επίσης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. στην Πλατεία Συντάγματος και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ρίγη συγκίνησης σκόρπησαν οι Εύζωνοι της Προεδρικής φρουράς ενδεδυμένοι την φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη κατά την διάρκεια αλλαγής φρουράς, όπως επίσης και για  πρώτη φορά η  υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από άγημα ενδεδυμένο την αντάρτικη ποντιακή φορεσιά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος  του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.,  ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Αμέσως μετά ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Επίσης η Π.Ο.Ε. κατέθεσε ανάλογο ψήφισμα προς τη Βουλή των Ελλήνων που αφορά τα αιτήματά της για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, ψήφισμα που ανέγνωσε εντός της αιθούσης ο πρόεδρος του σώματος κ. Βύρων Πολύδωρας ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την τήρηση 1΄σιγή από τους παριστάμενους Βουλευτές.

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε.  διοργάνωσε ποδηλατοπορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον τίτλο «Τρέχω για τη ζωή – Τρέχω για τη μνήμη».

Mε τιμή

Ο Πρόεδρος

 Γεώργιος Παρχαρίδης

Καθηγητής Καρδιολογίας