Θεσσαλονίκη, 14/ 8/ 2023

Αρ.Πρ.:11757


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο της Λιζέτας Νικολάου.”

 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον άδικο και πρόωρο θάνατο της αγαπημένης μας συμπατριώτισσας και ερμηνεύτριας Λιζέτα Νικολάου.

Η Λιζέτα Νικόλαου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών αφού πρώτα έδωσε μια δύσκολη μάχη διασωληνωμένη στη ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου στον Πειραιά μετά από ατύχημα που είχε. Η Ελισάβετ Κατικαρίδου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1951 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από Πόντιους, πρόσφυγες γονείς. Είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε δίπλα σε μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Βασίλη Τσιτσάνη, το Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.

Το 1985 κυκλοφόρησε από τη Minos ο δίσκος «Ποντιακά τραγούδια» που γεννήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου. Ο Δίσκος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του πατέρα της Λιζέτας Νικολάου, Θεοδοσίου Κατικαρίδη, Πόντιου πρόσφυγα πρώτης γενιάς από τα μέρη του Καύκασου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε την αμέριστη αρωγή των συμμετεχόντων, στη λύρα Γιώργος Αμαραντιδης, Μιχάλης Καλιοντζιδης και στο αγγείο Γιάννης Αραματανίδης.

Επτά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε από τη WEA ο δεύτερος δίσκος της με παραδοσιακά, ποντιακά τραγούδια, με τίτλο «Τέρεν μάνα πώς χορεύω» όπου στη λύρα, δεύτερη φωνή και την επιμέλεια είχε ο Γιώργος Αμαραντίδης. Τέλος, το 1997 συμμετέχει στο εμβληματικό ποντιακό άλμπουμ «Ποντιακή ραψωδία» μαζί με το Στέλιο Καζαντζίδη, το Χάρρυ Κλυνν, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Τάκη Βαμβακίδη και τον Στάθη Νικολαΐδη.

Η Λιζέτα Νικολάου σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή άφησε το στίγμα της προβάλλοντας πάντα την ποντιακή της καταγωγή αλλά και τα ποντιακά τραγούδια σε κάθε δημόσια εμφάνιση της. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά της και τους οικείους της. Λιζέτα σε ευχαριστούμε θερμά για όσα προσέφερες τόσο στο λαϊκό τραγούδι όσο και στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου