Θεσσαλονίκη 21/01/09

Αρ.πρωτ.1274


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Συμμετοχή Π.Ο.Ε. σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου.”

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης και στελέχη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Π.Ο.Ε. σχετικά με θέματα απόδημων Ποντίων».

Ο κ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των προβλημάτων  των νεοπροσφύγων (απελάσεις, γραφειοκρατία στην απόδοση ιθαγένειας, στεγαστική αποκατάσταση) και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση τους. Πρότεινε μεταξύ άλλων την άρση του περιορισμού που επιβάλλει ο νόμος 2910/2001 σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών των ομογενών για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και ζήτησε να υπάρξει σχετική τροπολογία για την δυνατότητα όλων των ομογενών Ποντίων που έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς τον περιορισμό της 3/5/2001, να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες περιφέρειες. Όπως σημείωσε, η νομοθετική αυτή πράξη θα άρει και την αιτία που προκαλεί τις απάνθρωπες απελάσεις νεοπροσφύγων.

Για τα θέματα των Ελλήνων που κατοικούν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., ο κ. Παρχαρίδης ζήτησε ενεργότερη παρέμβαση στα εκπαιδευτικά και αποστολή δασκάλων, στήριξη της επιχειρηματικότητας των ομογενών, προστασία των ελληνικών περιουσιών και υποστήριξη των ηλικιωμένων ομογενών που διαμένουν στην περιοχή. Για τις ποντιακές οργανώσεις και ομοσπονδίες των Ποντίων σε όλο τον κόσμο, ζήτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πολιτεία και οικονομική στήριξη των δράσεων τους.

Στη συνέχεια στελέχη της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκαν σε ειδικά ζητήματα όπως είναι τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, η ανταλλάξιμη περιουσία, η στήριξη του πολιτισμού κ.τ.λ..

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. χάρισε στον Πρόεδρο της επιτροπής Νίκο Τσαρτσιώνη το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Παρευξείνιος Διασπορά». Μέλη της επιτροπής πρότειναν να αγοραστεί από την Βουλή το βιβλίο και να σταλεί σε όλους τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Πολλοί βουλευτές μίλησαν μετά την ενημέρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος: Ηλίας Φωτιάδης, Αναστάσιος Κουράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Παναγιώτης Σγουρίδης, Βέρα Νικολαϊδου, Σπυρίδων Χαλβατζής, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Γρηγόρης Νιώτης (Α΄Αντιπρόεδρος της Επιτροπής), Παρθένα Φουντουκίδου. Τη συνεδρίαση έκλεισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλαο Τσαρτσιώνης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, με την παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Νίκο Τσαρτσιώνη και του Αντιπροέδρου Γρηγόρη Νιώτη. Παραβρέθηκε επίσης και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΜΜΕ, Κώστας Γκιουλέκας. Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. μετά την ανταλλαγή των ευχών με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα έθεσε το ζήτημα της έκδοσης των ντοκουμέντων της γενοκτονίας στην αγγλική γλώσσα.