Θεσσαλονίκη, 20/ 07/ 2022

Αρ.Πρ.: 10920


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Με ιδιαίτερες τιμές πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας της Τραπεζούντιας στον Ασπρόπυργο Αττικής.”

Με μια επίσημη και λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας της Τραπεζούντιας, στον   Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά στον Ασπρόπυργο Αττικής, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022.

Κατόπιν πρότασης συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής και Βοιωτίας Γ.Ο.Χ Ελλάδος για την απόδοση τιμής στην Αγία,  εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε.  και σωματείων μελών της, έδωσαν το παρόν στην τελετή.

Με τιμές που αναλογούν στο Άγιο και Ιστορικό Πρόσωπο του Ποντιακού Ελληνισμού εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων ενδεδυμένων την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά αλλά και πολλών περιοχών της Ελλάδος καθώς και πλήθος κόσμου  συνόδευσαν με λάβαρα και σημαίες την πομπή.

Η Ιερά Λιτανεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ηρώων Ασπροπύργου ενώ την ειδικά φιλοτεχνημένη αργυρή Λάρνακα όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα ενδεδυμένα με χρυσοκέντητη αυθεντική φορεσιά εναπόθεσαν τιμητικά σε κιλλίβαντα του ελληνικού στρατού.

Η Αγία Κασσάνδρα σύζυγος του Ιωάννη Υψηλάντη, το γένος Μουρούζη, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο του 17ου αιώνα, πρόγονος των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1821, Αλέξανδρου και Δημήτριου Υψηλάντη, η οποία βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1677, στην Τραπεζούντα σε ηλικία 33 ετών.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας  Αθηνά Σωτηριάδου