Ηµερίδα µε θέµα:«Αρµένιοι – Πόντιοι: ∆ύο γενοκτονίες – Ένας θύτης»

Η συμβίωση και η κοινή μοίρα των Ποντίων και των Αρμενίων η γενοκτονία που υπέστησαν και η στρατηγική διεκδίκησης και διεθνοποίησης της, ήταν το θέμα της ημερίδας, «Αρμένιοι-Πόντιοι: δύο γενοκτονίες-ένας θύτης»που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαΐου στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διοργανωτές η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Αρμενική Επιτροπή Νεολαίας και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση μετά από δύο ώρες εισηγήσεων και τοποθετήσεων, πως η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί το έγκλημα της γενοκτονίας, όταν θα υπάρχει διεθνής πίεση από τους λαούς και το επιτρέψουν οι διεθνείς συγκυρίες και τα συμφέροντα των κρατών.

Στο χαιρετισμό του ο Χαράλαμπος Κωτίδης πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. τόνισε «προχωρήσαμε σε κοινή εκδήλωση με τη νεολαία των Αρμενίων, γιατί πιστεύουμε ότι κοινός θα πρέπει να είναι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.»

Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Μελίν Καραογλανιάν, στο χαιρετισμό της ανέφερε: «Οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι θύματα της ίδιας μονολιθικής και ξενόφοβης κυβέρνησης των Νεοτούρκων, που προωθούσε την ιδεολογία του τουρκισμού, ξέρουν πολύ καλά τι θα πει βίαιος διωγμός από τη γη των προγόνων σου και προσπάθεια αφανισμού κάθε πολιτιστικού στοιχείου του έθνους σου. Η νεολαία των Αρμενίων διαψεύδει όσους προσποιήθηκαν ότι «Αρμένιοι» δεν υπήρξαν ποτέ και σηκώνουν πεισματικά τη γροθιά τους μαχόμενοι ενάντια στα ιστορικά εγκλήματα. Γνωρίζουμε ότι η μάχη ανάμεσα στη μνήμη και στη λησμονιά μοιάζει συχνά άνιση και ότι οι γεωπολιτικόστρατιωτικές συμμαχίες σε συνδυασμό με τα διεθνή συμφέροντα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση μας».

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, στο στρογγυλό τραπέζι, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γαβριήλ Αβραμίδης, ο Χοβίκ Κασαπιάν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Αρμενίων στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ενωμένη Ευρώπη, η κοιτίδα του διαφωτισμού της κοινωνικής δικαιοσύνης και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας έχει ένα σοβαρότατο ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση του αρμενικού θέματος. Οι μεμονωμένες αναγνωρίσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να αποκτήσουν συλλογικό χαρακτήρα πράγμα που μπορεί να γίνει εφικτό μέσω της προώθησης της αναγνώρισης από την Ευρώπη ως μία ενωμένη και αναπόσπαστη οντότητα που είναι σήμερα. Η ενδεχόμενη είσοδος της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προηγηθεί της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας».

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί 18 βιβλία για το ποντιακό ζήτημα από Τούρκους που υποστηρίζονται από τουρκικά ινστιτούτα, γεγονός που δείχνει πως η Τουρκία φοβάται το ποντιακό, μετά το κουρδικό ζήτημα. Σχετικά με την αρμενική και την ποντιακή γενοκτονία, τόνισε πως σε εφημερίδες του Πόντου υπάρχουν περίπου 320 αναφορές εκείνης της εποχής και ανέφερε πως μπορεί να γίνει μία διδακτορική διατριβή για τις σχέσεις Αρμενίων και Ποντίων. Για τα γεγονότα μάλιστα του διωγμού των Χριστιανών στον Πόντο, ο κ. Φωτιάδης, παρουσίασε το ημερολόγιο του κουρέα Χαράλαμπου Παπαδόπουλου ο οποίος το 1894 αναφέρεται λεπτομερώς σε ημερολόγιο που κρατούσε εκείνη την εποχή.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης, στρατιωτικός ακόλουθος και συγγραφέας μεταξύ άλλων στην ομιλία του επισήμανε πως η γενοκτονία αφορά όλους τους Έλληνες της Ανατολής και η πρώτη φάση της γενοκτονίας από τους Τούρκους άρχισε το 1914 με 400.000  θύματα Έλληνες της Θράκης των Μικρασιατικών παραλίων.

Στo δεύτερο μέρος της ημερίδας στο στρογγυλό τραπέζι, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας μίλησε για «τις πληγές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και υπογράμμισε την ανάγκη «να οργανωθεί η άλλη Ελλάδα, οι απόδημοι Έλληνες, που πρέπει να γίνουν οι πρεσβευτές των δικαίων». Ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Τσιλιγγαρίδης, αφού έκανε μια αναφορά και στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «δεν αρκεί η ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας, διότι προκαλούν συχνά τέτοιες καταστάσεις (γενοκτονίες)», φέροντας ως παράδειγμα τι συμβαίνει στις μέρες μας στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, τόνισε ότι «τέτοια ζητήματα πρέπει να προσεγγίζονται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, εθνικιστικές εξάρσεις και τυχόν προθέσεις για αλλαγές συνόρων» και υπενθύμισε «τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι παλιννοστούντες Πόντιοι πρόσφυγες από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.». Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι «η διάθεση των Ποντίων για απελευθέρωση δεν είναι ιδεολόγημα, για αυτό και πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει».

Η συγγραφέας, Thea Halo σε παρέμβασή της τόνισε « πέρασε αρκετός καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας θύτης στη γενοκτονία των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων, η Τουρκία. Πιστεύω πως η προσπάθειά μας θα πρέπει να στραφεί στον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώσουν τους λαούς σε κάθε χώρα, ενώ είναι και εκείνα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιρροή των πολιτικών και των κυβερνήσεων.»