Θεσσαλονίκη,15/ 05/ 2014

                                                Aρ.Πρ.:6781


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συνέντευξη τύπου Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εν όψει των εκδηλώσεων Μνήμης στις 19-5-2014.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος των 431 σωματείων σε 5 γεωγραφικές περιοχές της χώρας τα Σ.Πο.Σ., πραγματοποιεί σε όλη την χώρα εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού . Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι την περίοδο 1914-1923 με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» με σκοπό την εξόντωση των Χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας . Έχοντας ως ηθικούς αυτουργούς και καθοδηγητές τους Γερμανούς Στρατηγούς Von der Goltz και Liman Von Sanders.

Η Ελληνική Βουλή πριν 20 χρόνια το 1994 και με καθυστέρηση 70 χρόνια αναγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας .

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας το 1994, ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός πέραν των εκδηλώσεων μνήμης διεκδικεί δυναμικά την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί η αποσιώπηση και άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της.

Από ιστορική άποψη το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών λαών είναι τεκμηριωμένο και επιβεβαιωμένο το 2007, από το αρμόδιο παγκόσμιο επιστημονικό όργανο την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών.

Μέχρι σήμερα και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία με ενέργειες του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά απούσα την πολιτεία, αναγνώρισαν τη Γενοκτονία πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και ορισμένα κράτη και οργανισμοί.

Η πολιτεία της Ελλάδος αφού αναγνώρισε τη Γενοκτονία επιβάλλεται να την υποστηρίξει και διεθνώς συμπεριλαμβάνοντας το, ο Υπουργός Εξωτερικών στην ατζέντα των συζητήσεων του με τους ομολόγους του.

Άξιο διερεύνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ο επίτομος τόμος της Γενοκτονίας του Ιστορικού της Γενοκτονίας Καθηγητού Κ. Φωτιάδη που μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες από τη Βουλή, δεν προχώρησε στην έκδοση του η Βουλή εδώ και 15 χρόνια. Η Ομοσπονδία μας προσφάτως με την Υπ. Αρ. 6695/30-4-2014 επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.

Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον τόσο μέσα στην χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς. Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που αιώνες έχουν αναβιώσει μαζί, όχι όμως μέσα από την λήθη, αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια, διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί , μόνο η αλήθεια θεραπεύει και οικοδομεί ειλικρινή και στέρεη φιλία.

Στον αγώνα για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού επιβάλλεται η βελτίωση της στρατηγικής των δράσεων με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας στην διεθνή προβολή του θέματος, στην έκδοση του τόμου σε έξι γλώσσες που αποτελεί το εργαλείο των ενεργειών, καθώς επίσης στην δημιουργία μουσείου της ποντιακής γενοκτονίας και διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όπως κάθε χρόνο πέραν των διαφόρων οργανώσεων μνήμης σ’ όλη την χώρα  διοργανώνει δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 19 Μαΐου, μία στην Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον Δρ. Νίκο Λυγερό Στρατηγικό Σύμβουλο και άλλη στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Δρ. Χαϊκ Ντεμογιάν Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων των εκδηλώσεων μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας είναι πολλοί:

-Πρωτίστως οι ψυχές των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας για ανάπαυση εκεί στο πάνθεον των Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων.

-Οι Κυβερνήσεις της κατά τα άλλα φίλης γείτονας Τουρκίας, να παραδεχθεί το δραματικό γεγονός της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι πρόγονοί τους και να ζητήσει συγγνώμη σαν εκείνη που γονατιστός ο Καγγελάριο Βίλυ Μπράντ, ζήτησε από τους Εβραίους στο μνημείο της Βαρσοβίας.

-Οι κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων λαών για διεθνή αναγνώριση γιατί η άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της και να γνωρίζουν ότι δεν κυβερνούν μονάχα οι ισχυροί και οι κυβερνήσεις των ζώντων, αλλά συγκυβερνούν και οι νεκροί πρόγονοί μας, που με το αίμα τους υποστήριξαν τις πανανθρώπινες αρχές και ιδανικά της φυλής μας.

-Την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επίκεντρο τους βουλευτές ποντιακής καταγωγής διότι έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο, επειδή οι πρόγονοί τους δεν  έχουν τάφο και τα οστά τους είναι διασκορπισμένα , στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου κατά τις  πορείες του λευκού θανάτου.

– Τους Έλληνες  Πολίτες και κυρίως  τους  νέους να γνωρίζουν την ιστορία, γιατί αυτή είναι ο μεγάλος προβολέας που φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος.

-Αλλά τα μηνύματα των εκδηλώσεων μνήμης απευθύνονται και στο μέλλον στους αγέννητους που θα μας κρίνουν από το τι πράξαμε .

-Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τελική δικαίωση διατηρώντας άσβεστο το καντήλι της ιστορικής μνήμης κι επισημαίνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό, όπως και όλα τα άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Ο  Γενικός Γραμματέας, Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, Δικηγόρος