Θεσσαλονίκη, 28/ 3/ 2024

Αρ.Πρ.:12127


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Απάντηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.”

Kurttan çoban olmaz

Ο λύκος δεν γίνεται τσοπάνης

(Τουρκική παροιμία)

Άστραψε και βρόντηξε για ακόμη μία φορά ο Σουλτάνος της Ανατολίας, σαν ήρωας των παραμυθιών της Χαλιμάς, παραμύθι και ο ίδιος, ανιστόρητος αλλά και αναθεωρητής της Ιστορίας, μάγος της διπλωματίας αλλά και της εικονικής πραγματικότητας, μοναδικός στο να μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο και να παρουσιάζει τον λύκο (τον γκρίζο κυρίως) σαν πρόβατο.

Ανήμερα του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου για την Επανάσταση του 1821, σ’ άλλον έναν πύρινο, εθνικιστικό, εμετικό και λυσσαλέο λόγο του στην Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν παρουσίασε ως τρομοκρατικές οργανώσεις τις αντάρτικες ομάδες των ποντίων αγωνιστών και τις χαρακτήρισε «συμμορίες του Πόντου». Ανακάτεψε τις προσωπικές του φιλοδοξίες με τα εμμονικά του πάθη εναντίον των Ελλήνων του Πόντου (κι ας πέρασαν ήδη πάνω από 100 χρόνια), θυμήθηκε πάλι το Ματζικέρτ (κι ας πέρασαν σχεδόν 1000 χρόνια), δεν παρέλειψε να απειλήσει τους πάντες, τάχθηκε κατά του ιμπεριαλισμού(;) και γενικά μας θύμησε ποιος είναι στην πραγματικότητα, τι εκφράζει και τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από δαύτον.

Φυσικά και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο των δηλώσεων του και ούτε θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε με επιχειρήματα τις άναρθρες κραυγές του, τις πολεμικές ιαχές του γενίτσαρου που κρύβει μέσα του και τις άθλιες, αίολες και αστήριχτες γελοιότητες που επικαλέστηκε. Θα σταθούμε όμως για ακόμη μία φορά στην πολυδιατυπωμένη διαπίστωση για το ποιόν του ανθρώπου, το προφίλ του ηγέτη. Αναξιόπιστος, απρόβλεπτος, μεγαλομανής, μνησίκακος, πολεμοχαρής, ψεύτης και μάλλον ψωνισμένος.

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε και είναι το μοναδικό που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, που συναλάσσεται και συγχρωτίζεται με τον πασά της Ανατολίας και πρέπει να τοποθετηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση που ο εξ ανατολών «κουμπάρος», θίγει, εξευτελίζει και προσβάλλει το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού, δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις, διπλωματική αδιαφορία και ένοχη σιωπή. Μόνον καθαρή και απερίφραστη καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν μέσω επίσημων διαύλων, αυτή περιμένουμε να είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Περιμένουμε…

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου