Θεσσαλονίκη, 06/ 12/ 2022

Αρ.Πρ.: 11246


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Εκδήλωση στις 9 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος τιμούν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου με γνώμονα την ευαισθητοποίηση όλων στο ζήτημα αυτό, έχοντας στόχο όχι μόνον την ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, αλλά και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνουν κοινή εκδήλωση την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί η ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση για τη μεγάλη προσφορά της στην ανάδειξη και προβολή των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Μετά την τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση συνεχίζει το ταξίδι της σε 700 αίθουσες στην Αμερική ενώ για πρώτη φορά ελληνική ταινία παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή στο διάσημο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Η διεθνής απήχηση μέσα από την παγκόσμια περιοδεία ρίχνει φως στην τραγική ιστορία και τα θλιβερά γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό καθώς 100 χρόνια μετά ευαισθητοποιούν και συγκλονίζουν τη διεθνή κοινότητα.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας  Αθηνά Σωτηριάδου