Θεσσαλονίκη, 13/ 12/ 2022

Αρ.Πρ.: 11274


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022. Η έναρξη έγινε με δύο τραγούδια της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τον κ. Υφαντίδη Ηλία και τον κ. Ντόβολο Γεώργιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, για την Ελληνική Κυβέρνηση ο Γεν. Γραμματέας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, οι βουλευτές: κ. Κατσώτης Χρήστος (ΚΚΕ), κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης (ΣΥΡΙΖΑ), κα. Καφαντάρη Χαρά (ΣΥΡΙΖΑ). Τίμησαν με την παρουσία τους η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ με την κα. Σούκερη Χριστίνα, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αλατσάτων «Τα Εισόδια της Παναγίας», ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης», ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμασκαϊν, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Ν. Ελλάδος και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Η Λύρα», ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Ποντίων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Εμμανουήλ Κομνηνός», η Ένωση Μικράς Ασίας Σπάρτης, η Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και ο πρόεδρος του ΕΜΠΡΟΣ κ. Χρήστου Γεώργιος.

Εισαγωγικά, έγινε αναφορά στον όρο Γενοκτονία και την παγκόσμια καθιέρωση από τον Ο.Η.Ε. του αποτρόπαιου εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: Για την Ελληνική κυβέρνηση ο Γεν. Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης Γιάννης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης, ο Βουλευτής ΚΚΕ κ. Κατσώτης Χρήστος, ο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλης Γεώργιος, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Λεωνίδας Μασσοστασής, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Μπατσάρας Κυριάκος και τέλος ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Δαγδελένης Αποστόλης.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ που αφορούσε την Μικρασιατική Καταστροφή. Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ήταν η ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κα. Μιμή Ντενίση, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης. Μέσα από το βιογραφικό της γνωρίσαμε τη σημαντική προσφορά της στο ζήτημα της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά ο καταξιωμένος λυράρης κ. Υφαντίδης Ηλίας και ο επίσης καταξιωμένος ερμηνευτής κ. Ντόβολος Γεώργιος.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας  Αθηνά Σωτηριάδου