Θεσσαλονίκη, 05/ 03/ 2022
Αρ.Πρ.: 10629


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.”

      Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί με θλίψη και αγανάκτηση το ανθρωπιστικό δράμα, που εξελίσσεται την τελευταία εβδομάδα στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Η Ομοσπονδία μας συμμερίζεται τον πόνο, το φόβο και την αγωνία των εκατομμυρίων αμάχων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη δίνη του πολέμου.
      Η Π.Ο.Ε. καταδικάζει οποιαδήποτε χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο συνυπογράφουν τα 193 κράτη-μέλη του, μεταξύ αυτών και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αυτού του πολέμου. Κατανοεί τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού που προκύπτουν εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης και επικροτεί την αποστολή με κάθε τρόπο και μέσον, κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας και υγειονομικού υλικού, που θα στήριζε την ελπίδα αυτών των ανθρώπων για ζωή. Στέκεται αλληλέγγυη στους εκατομμύρια πρόσφυγες, που αναζητούν δίοδο ασφαλείας σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες και υποστηρίζει κάθε είδους πρωτοβουλία για την περίθαλψη και φιλοξενία τους, μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή στις εστίες τους.
      Ωστόσο, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην αποστολή κάθε είδους στρατιωτικής βοήθειας και πολεμικού υλικού. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή προέρχεται από την Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας σε έναν πόλεμο, που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για όλους.
      Παράλληλα, επισημαίνουμε την κοντή και επιλεκτική μνήμη που, είτε ηθελημένα, είτε άθελα, επιδεικνύουν ορισμένοι με τη στάση που κράτησαν και το ρόλο που είχαν κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, την ισοπέδωση και στη συνέχεια το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την αζερική εισβολή στο Αρτσάχ το 2020 και τις διαρκείς παρεμβάσεις με όλα τα μέσα, στις περιοχές του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με διάφορα προσχήματα από τις «μεγάλες δυνάμεις». Αποτέλεσμά τους, ο θάνατος αμάχων, ο εκτοπισμός αμέτρητων ανθρώπων από τις πατρίδες τους και η επαναχάραξη των συνόρων.
Η κοινή καταγωγή με τους Έλληνες των παραλίων του Ευξείνου Πόντου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μας επηρεάζει βαθύτατα και στέλνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που βάλλονται από τα πυρά του πολέμου και εκδιώκονται μαζικά.
      Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος λέει όχι στον πόλεμο. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όλες τις κυβερνήσεις, να καταβάλλουν με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση κατάπαυση του πυρός, επαναφορά και εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Έως ότου επιτευχθεί αυτό, θα προβούμε στην έμπρακτη υλοποίηση όσων υποστηρίξαμε παραπάνω, μέσω της συλλογής και αποστολής υγειονομικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης στον ουκρανικό λαό, στην οποία και σας ζητούμε να συνδράμετε όλοι, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του. Θα υπάρξει σύντομα εκ νέου ενημέρωση για τα σημεία και τις ώρες συγκέντρωσης.
     Ταυτόχρονα, θέτουμε την Ομοσπονδία διαθέσιμη σε κάθε σχεδιασμό της Ελληνικής κυβέρνησης για την περίθαλψη, τη σίτιση και τη φιλοξενία των ομοεθνών μας που καταφθάνουν στη χώρα.
Ήδη μπορεί να διατεθεί ένας χώρος στην Αθήνα για τη σίτιση και τη φιλοξενία 15 ατόμων, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
      Κλείνοντας, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή όλων, να αντιμετωπίσουμε κριτικά την τρέχουσα κατάσταση και το πλήθος πληροφοριών που δεχόμαστε, χωρίς προκαταλήψεις υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Είναι σημαντικό σε αυτές τις ρευστές συνθήκες, να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε όλους σε σύμπνοια υπέρ της προάσπισης της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής.
Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας, Αθηνά Σωτηριάδου