Θεσσαλονίκη, 25/ 03/ 2022

Αρ.Πρ.: 10658


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.”

Πέρασαν 201 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Έθνους το 1821, όπου με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» πολέμησε, διεκδίκησε και τέλος κέρδισε την πολυπόθητη ανεξαρτησία του από τον Οθωμανικό ζυγό, που οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους, έστω και περιορισμένου εδαφικά στην αρχή. Ακολούθησαν κι άλλοι αγώνες κι άλλες θυσίες καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 100 ετών, για να δημιουργηθεί η Ελλάδα, κράτος-έθνος, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Το κάλεσμα της Φιλικής Εταιρείας και των μυημένων μελών της εξαπλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον της Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπου επί αιώνες κατοικούσε και άκμαζε ο Ελληνισμός. Στο σάλπισμα του αγώνα ανταποκρίθηκαν Έλληνες και φιλέλληνες απ’ όλα τα μέρη της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προσέτρεξαν με κάθε μέσο να συμβάλλουν και να συνδράμουν στην Επανάσταση.

Η τιμή για την έναρξη του Αγώνα, ανήκει σε έναν Πόντιο, τον εκ Τραπεζούντος καταγόμενο Αλέξανδρο Υψηλάντη, που επικεφαλής του Ιερού Λόχου στις 24 Φεβρουαρίου 1821 διάβηκε τον Προύθο ποταμό στην περιοχή της Μολδαβίας και κάλεσε τους ραγιάδες σε ξεσηκωμό με την ιστορική διακήρυξή του «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για συμβολικούς και άλλους λόγους, καθιερώθηκε η έναρξη της Παλιγγενεσίας να εορτάζεται και να τιμάται κάθε 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έτσι, η επέτειος αποκτά διττή σημασία και αξία, τόσο εθνική όσο και θρησκευτική.

Το αγωνιστικό πνεύμα, η χαλύβδινη θέληση και η αταλάντευτη αποφασιστικότητα των αγωνιστών του ’21, αποτέλεσαν από τότε πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους λαούς όλου του κόσμου και επέσυρε το θαυμασμό και τη στήριξη από χιλιάδες φιλέλληνες.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εμπνέεται από το αγωνιστικό φρόνημα και τα ιδεώδη των αγωνιστών του ’21, τιμά τη μνήμη των επωνύμων και αφανών ηρώων του Αγώνα και θεωρεί ιστορικό της χρέος να συνεχίσει το δικό της αγώνα για ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας, ακολουθώντας τα χνάρια που άφησαν εκείνοι στο πέρασμα της Ιστορίας.

Οι πράξεις και κυρίως οι θυσίες των γνήσιων Αγωνιστών του 1821, δεν πρέπει να πέσουν στο κενό. Ο αγώνας για τη διατήρηση της Ελευθερίας, τη διασφάλιση της Δημοκρατίας, την ευμάρεια και προκοπή του λαού μας συνεχίζεται, γιατί το οφείλουμε στην ιερή μνήμη εκείνων που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη, ώστε να βρισκόμαστε εμείς σήμερα σε αυτή τη θέση. Η φετινή επέτειος να γίνει εφαλτήριο για νέους διεκδικητικούς αγώνες για την ιστορική αλήθεια που αποτελεί και την ηθική δικαίωση όλων των ηρωικώς πεσόντων.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου