Θεσσαλονίκη, 12/ 12/ 2023

Αρ.Πρ.:11954


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνάντηση αντιπροσώπων Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών.»

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με ομάδα συνεργατών του Υπουργού. Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Ε. κα. Αθηνά Σωτηριάδου και οι συνεργάτες της Ομοσπονδίας μας κ. Δημήτριος Φουφόπουλος, δικηγόρος και ο κ. Δημήτριος Στραϊτούρης, οικονομολόγος, συναντήθηκαν με επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής την σύμβουλο του Υπουργού, κα. Μάνια Μοσχότη. Το θέμα της συζήτησης αφορούσε τα δάνεια των νεοπροσφύγων ενώ από πλευράς της Ομοσπονδίας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά οι θέσεις και οι προτάσεις της Π.Ο.Ε. για τη συνολική, οριστική λύση του προβλήματος.

Το κλίμα των συνομιλιών ήταν θετικό και κατατέθηκε ειλικρινής η διάθεση για εξεύρεση μόνιμης, ρεαλιστικής και επωφελούς για τους θιγόμενους, επίλυσης του θέματος. Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας παρέδωσε πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και τις προτάσεις (ΑΠ 179955 ΕΙ 2023) προς το Υπουργείο Οικονομικών. Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών δεσμεύτηκαν:

  1. Να λυθεί το ζήτημα της συνολικής κατάπτωσης της εγγύησης του δημοσίου
  2. Να λυθεί το πρόβλημα του νομοθετικού κενού για ουσιαστική ρύθμιση των δανείων αυτών
  3. Να συμφωνήσουν με τις τράπεζες (ιδίως Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ) για άμεση λύση στο πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων και την συμμετοχή της τράπεζας στην ρύθμιση του υφιστάμενου σήμερα πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και
  4. Να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών αυτών.

Η συνάντηση έληξε με τη διαβεβαίωση ότι θα ενημερωθεί άμεσα και ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης και ότι η συνεργασία επί του θέματος θα συνεχιστεί διατηρώντας συχνή επικοινωνία. Αναμένεται η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η  Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου