Θεσσαλονίκη, 26/ 04/ 2021

Αρ.Πρ.: 10125


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Αναφορά του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. J. R. Biden, στα δεινά του αρμενικού λαού με τη χρήση του όρου «Γενοκτονία».”

H 106η επέτειος της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων υπήρξε ιδιαίτερη, καθώς χαρακτηρίστηκε από την ιστορικού χαρακτήρα αναφορά του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. J. R. Biden, στα δεινά του αρμενικού λαού με τη χρήση του όρου «Γενοκτονία». Παρότι η επίσημη αναγνώριση από το Κογκρέσο των Η.Π.Α., ήτοι την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, είχε προηγηθεί κατά δύο έτη (29 Οκτωβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2019 αντίστοιχα), φέτος διατυπώθηκε για πρώτη φορά από πλευράς Αμερικανού προέδρου ο εν λόγω όρος, γεγονός το οποίο σήμανε την επισφράγιση της αναγνώρισης από τα πλέον επίσημα χείλη. Με αυτό τον τρόπο, οι αδιάκοποι αγώνες του αρμενικού λαού και των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας απέδωσαν καρπούς και δικαίωσαν εμφατικά την πανεθνική στρατηγική που ακολουθήθηκε.

Ευελπιστούμε πως ανάλογη πορεία θα έχουν και οι αγώνες των απανταχού Ποντίων, οι οποίοι μέσω της πολυετούς δράσης τους επιδιώκουν την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και της υπόλοιπης Ανατολής. Γνωρίζουμε καλά, βεβαίως, πως τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν μόνον μετά από επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια. Ξέρουμε, επίσης, πως αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να τον συνεχίσουμε μόνοι μας. Είναι καιρός οι απόγονοι των Ελλήνων που απώλεσαν τις πατρογονικές τους εστίες, ως αποτέλεσμα της γενοκτονικής πολιτικής που ενορχήστρωσαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί τον προηγούμενο αιώνα, να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος να αφουγκραστεί και να ενστερνιστεί τα επιχειρήματα μας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχή έκβαση του σκοπού μας και το εφαλτήριο για το επόμενο: να αναλάβουν τα ηνία η παρούσα και οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις και να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες για την πολυπόθητη διεθνοποίηση του ζητήματος. Αποτελεί εθνικό ζήτημα η αναγνώριση που επιδιώκουμε, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και είναι άμεση προτεραιότητά μας να διαβιβαστεί εκ νέου αυτό το μήνυμα στους καθ΄ ύλην αρμόδιους. Η συγκυρία πλέον είναι κατάλληλη ώστε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων να αποτελέσει θέμα της ατζέντας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Επανερχόμενοι στην ανακοίνωση του Αμερικανού πρόεδρου, και παρακινούμενοι από την ιστορικότητα της και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε, θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας προς τον αρμενικό λαό για ακόμα μία μνημειώδη νίκη που κατήγαγε κατά την εφετινή επέτειο της 24ης Απριλίου, απόρροια της πολυεπίπεδης προσπάθειας που έχει καταβάλει επί δεκαετίες. Η νίκη των Αρμενίων είναι και νίκη μας, καθώς και νίκη ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό τους, συνοδοιπόροι στο έργο τους, έχοντας ως πυξίδα μας την ιστορία και στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου